Έρευνα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί στην επαρχία Χελμάντ, στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες ότι οι δύο άνδρες ήταν παράπλευρες απώλειες βομβαρδισμού επίγειων στόχων από μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, θα πρόκειται για ένα από τα σπάνια περιστατικά στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, θανάτου από \”φίλια πυρά\”.

Τα θύματα ήταν ο λοχίας των πεζοναυτών Τζέρεμι Σμιθ και ο ναύτης Μπένζαμιν Ραστ, 26 και 23 ετών αντίστοιχα.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις συνθήκες θανάτου των δύο ανδρών λέγοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανώνυμη στρατιωτική πηγή όμως, μιλώντας ανεπίσημα στο πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε ότι οι αρχικές καταθέσεις μιλούν για θάνατο των δύο νεαρών στρατιωτών από επίθεση με ρουκέτες τύπου \”Χελφάιρ\” στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι δύο άτυχοι στρατιωτικοί συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στην απομακρυσμένη επαρχία Χελμάντ, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ, προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής από τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Μπορεί οι επίσημες αρχές του στρατού των ΗΠΑ, να μην επιβεβαιώνουν τίποτα λέγοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι γεγονός πως από την έναρξη του πολέμου πριν από μία δεκαετία, περίπου 1500 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Η έξαρση των βίαιων συγκρούσεων στις απομακρυσμένες επαρχίες της χώρας που έχει κλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αποφέρει εδαφικά κέρδη, μεταξύ των οποίων και το Χελμάντ, στις ΗΠΑ, πράγμα που επιτρέπει ίσως αισιόδοξες σκέψεις για την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου σταδιακής απόσυρσης του εκστρατευτικού σώματος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook