Την Κυριακή στις 30 Ιουνίου 2013 μεταφέρονται οι αθλητικές εκδηλώσεις του Ιερού Άλσους Καβουσίου και ο ημιμαραθώνιος δρόμος ορεινού τρεξίματος 21,2 χιλ. που διοργανώνονται από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου με υποστηρικτές τον Δήμο Ιεράπετρας, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Τοπικό Συμβούλιο, τον Σύλλογο Καβουσανών Ν. Αττικής και φορείς της περιοχής. 
Για καλύτερη διοργάνωση, για μεγαλύτερη συμμετοχή λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων και λόγω της τοπικής εορτής της Αγίας Τριάδας 24 Ιουνίου, οι διοργανωτές θεώρησαν ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί μεγάλη μερίδα θεατών κυρίως από αστικά κέντρα (Αθήνα κ.λ.π.) που ζήτησαν να είναι παρόντες στην διοργάνωση και αποφάσισαν την διεξαγωγή των αγώνων την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Ημιμαραθώνιος ορεινός αγώνας Καβουσίου, αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,2 χλμ. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Olympus Marathon για πριμοδότηση. Ο αγώνας έχει εκκίνηση την πλατεία Καβουσίου (υψόμετρο 110 μ.) και διατρέχει αρχαία μονοπάτια, χωματόδρομους και καλντερίμια της περιοχής από το επιβλητικό φαράγγι του Μέσονα μέχρι την Θρυπτή και τερματισμό το Καβούσι. Οι αθλητές θα εξυπηρετούνται από 6 σταθμούς τροφοδοσίας με νερό, ισοτονικά, σνακ, φρούτα, gel κ.λ.π.
Επίσης θα διεξαχθούν παράλληλα με τον αγώνα :
Πεζοπορία 21,2 χλμ. 
Μικρή πεζοπορία 6 χλμ. 
Ποδηλατόβολτα με ποδήλατο βουνού 37 χλμ. 
Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. 
Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού. 
Η υποστήριξη του αγώνα φέτος για την συμμετοχή αθλητών και κοινού γίνεται με ηλεκτρονικά φυλλάδια στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός TELE ΚΡΗΤΗ με ένα υπέροχο σποτάκι 2,5 λεπτών.

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα θα αναχωρήσει λεωφορείο την Κυριακή 30 Ιουνίου από το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου στις 6:00 π.μ. Η μεταφορά θα είναι δωρεάν. Για τους αθλητές από την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ειδική προσφορά της Minoan Lines με έκπτωση 30% στα εισιτήρια από Πειραιά προς Ηράκλειο με επιστροφή. 
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:30 π.μ. Ο κάθε αθλητής θα λάβει μέρος στον αγώνα με δική του ιατρική ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερου της γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια.

Οι δηλώσεις συμμετοχής αφορούν μόνο τον ημιμαραθώνιο 21,2 χιλ. την πεζοπορία 21,2 χλμ και την ποδηλατοβόλτα. Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299). 

Οι νέοι του πολιτιστικού συλλόγου και οι γυναίκες του χωριού είναι προετοιμασμένες για την καλύτερη φιλοξενία των αθλητών. Δύο μουσικά παραδοσιακά σχήματα κρητικής μουσικής από Καβουσανούς νέους καλλιτέχνες θα διασκεδάσουν τον κόσμο που θα βρεθεί εκείνη την ημέρα στο χωριό και οι γυναίκες θα ετοιμάσουν φαγητό για όλους τους αθλητές και τις ομάδες στήριξης των αγώνων. 

Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook