Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα, Πέμπτη, να αποφασίσουν εάν θα απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Συνεδριάζει η ΟΛΜΕ και οι τοπικές ΕΛΜΕ

«Κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς είναι οι μειώσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αντιδρούν, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος.

«Με τις μειώσεις θα υπάρξουν μετακινήσεις χιλιάδων συναδέλφων σε άλλα σχολεία. Σε άλλες περιφέρειες. Θα υπάρχουν υποχρεωτικές μεταθέσεις» τονίζει και προσθέτει ότι το υπουργείο προωθεί και απολύσεις συμβασιούχων.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, αιτία πολέμου για τους καθηγητές αποτελεί και η αύξηση του διδακτικού τους ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένουν, μέχρι στιγμής, στην πρόταση για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν ως προς τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από τους καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιμένουν να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι καθηγητές για τις κινητοποιήσεις, πρόταση με την οποία είχαν διαφωνήσει συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, κατά τη συνεδρίασή τους πριν από λίγες ημέρες.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν διαφοροποιηθεί, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μαΐου.

Οποιαδήποτε και αν είναι σήμερα η πρόταση, την οριστική απόφαση θα πάρουν οι πρόεδροι των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που αναμένεται να συνεδριάσουν στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πολιτική κόντρα για την απεργία

Το ενδεχόμενο απεργίας των εκπαιδευτικών στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αποφασίσουν να απεργήσουν.

«Γνωρίζω πολλούς εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον στην δική μου εκλογική περιφέρεια, που δεν συμφωνούν και δεν θα περάσει αυτή η απόφαση» είπε η κ. Ασημακοπούλου. Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οι εξετάσεις θα γίνουν· είναι αδιαπραγμάτευτο».

Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε, ακόμη, ότι «δεν πρέπει να την πληρώσουν τα παιδιά» το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν θέλουν να εργαστούν δύο ώρες περισσότερο και πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας «εργάζονται λιγότερο από το μέσο όρο της ΕΕ». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ότι δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως για μια θετική εξέλιξη, πρέπει να έχεις διάθεση για να υπάρξει.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ.Μηλιός τόνισε ότι «δεν πρέπει να ισχύσει ο εκβιασμός της επιστράτευσης» και σημείωσε πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις των εργαζομένων». Έκανε, δε, λόγο για εκβιασμό όταν η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια».

Επιπλέον, είπε ότι ο αγώνας των εκαπιδευτικών δεν είναι συντεχνιακός, «όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου και βεβαίως, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να κερδίζει όχι μόνο τη συναίνεση εντός του κλάδου των καθηγητών, της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών, αλλά και τη συναίνεση της κοινωνίας. Και με αυτή την έννοια, πιστεύω, ότι οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης επιστράτευσης, είπε ότι «η επιστράτευση ως μέτρο, είναι κάτι που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία. Και όταν γίνεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, όπως οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, είναι μεγάλο το πλήγμα στη δημοκρατία. Θεωρώ, ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει κανείς να σκέφτεται την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου».

Επικρίσεις της ΝΔ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Τις δηλώσεις του Γ.Μηλιού και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Τ. Κουράκη και της Τ. Χριστοδουλοπούλου, επέκρινε η Νέα Δημοκρατία.

«Για μία ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ενθαρρύνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την ώρα των εξετάσεων, παίζει κομματικά παιχνίδια σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους».

«Στρέφεται ευθέως, ανεύθυνα και αδίστακτα, εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υπόλογοι σε όλο τον ελληνικό λαό εάν επιμείνουν σε ακρότητες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Ακαρπη η συνάντηση με Αρβανιτόπουλο – Εξετάζεται η επιστράτευση

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, η ΟΛΜΕ τόνισε ότι «σε όλα τα βασικά ζητήματα» για τους καθηγητές «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εμμένει στις αρχικές της θέσεις.

«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ\’ αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Εντούτοις ο υπουργός διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.

«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε, πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες.

»Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους» είπε ο υπουργός.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά», ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξουν οι καθηγητές μπροστά σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση είπε:

«Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια».

Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook