Πενήντα ακριβώς χρόνια πριν, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, ο  ρώσσος κοσμοναύτης πήρε εντολή να επιστρέψει.   Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε σήμερα ένας ειδικός του ρωσικού διαστημικού τομέα, η πτήση του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα είχε αντιμετωπίσει πάμπολλα σοβαρά προβλήματα, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν ακόμη πριν την εκτόξευση του Βοστόκ, οπόταν διαπιστώθηκε πως η όλη κατασκευή ήταν κατά 14 κιλά βαρύτερη από το κανονικό.Για να το ελαφρύνουν αποφασίσθηκε να κοπούν κάποια καλώδια, όμως κατά τη διάρκεια των εργασιών κόπηκαν κατά λάθος τα καλώδια για τη μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας στο διαστημόπλοιο. 

Επιπλέον,  το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν εκτοξεύθηκε σε εσφαλμένη τροχιά, γεγονός που σε περίπτωση μίας βλάβης θα προκαλούσε επιμήκυνση του χρόνου επιστροφής του στη γήινη ατμόσφαιρα, ίσως και για έναν μήνα, ενώ ο κοσμοναύτης διέθετε προμήθειες μόλις για μία εβδομάδα σε αυτήν την πτήση που διήρκεσε 108 λεπτά.

Στα πλαίσια της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα, ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 12 Απριλίου στο youtube.  Tο νέο φίλμ First Orbit, αναπαριστά με ακρίβεια τις μεγαλειώδεις σκηνές που μεταδόθηκαν μέσα από την μικροσκοπική κάψουλα του Γκαγκάριν, Vostok 1, εν έτι 1961, καθώς δημιουργήθηκε από τον Βρετανό κινηματογραφιστή Chris Riley σε συνεργασία με μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.  

Αν και ο Γιούρι Γκαγκάριν ήθελε να ξαναπετάξει, θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο, και το 1967 του απαγορεύτηκε και τυπικά, μετά και την καταστροφική πτήση του Σογιούζ 1, να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση . Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. 


real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook