Στην αποσαφήνιση ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 προχώρησε την Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς από Έλληνα δημοσιογράφο εάν το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες επαναφέρει αίτημα για νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (OSI), ο Ράις είπε πως το Ταμείο δεν ζητά να υπάρξει νέο OSI.

Πρόσθεσε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν προσθετή ανακούφιση του χρέους, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι εταίροι της Ελλάδος είπαν πως θα το κάνουν στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι» είπε σχετικά ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 31 Μαΐου και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος υποστήριξε πως η τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», ο κ. Ράις αρκέστηκε να απαντήσει πως το ΔΝΤ έχει καλή συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

«Συνεργαζόμαστε, αλλά παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις» τόνισε. Σημείωσε δε πως ο κ. Άσμουσεν αποσαφήνισε ότι το σύστημα της τρόικας δεν θα μεταβληθεί τώρα, εν μέσω της κρίσης.

Σχολιάζοντας αναφορά ότι ο κυπριακός λαός αισθάνεται πως τιμωρείται για τα λάθη των τραπεζών, ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου προσπαθούν να βοηθήσουν την χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Θανάσης Κουκάκης


in.gr