Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να πάρει καιρό η οριστικοποίηση του μέτρου.

«Mόλις αρχίσαμε τη συζήτηση. Για να είμαι ειλικρινής δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε σε συνέδριο στο Λονδίνο.

«Φέτος, του χρόνου, δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Η αναδίπλωση αυτή της Γερμανίας, που τον Ιανουάριο μαζί με άλλα 10 κράτη-μέλη της ευρωζώνης είχαν υποστηρίξει σθεναρά την θέσπιση ενός τέτοιου φόρου, προκαλώντας την οργή της Βρετανίας -και όχι μόνο-, εξηγείται μάλλον εύκολα μετά την έντονη αντίδραση στον φόρο Τόμπιν γερμανικών εταιρικών κολοσσών.

Μεγάλες γερμανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων Bayer και Siemens, δηλώνουν ότι θα έλθουν αντιμέτωπες με κόστος εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του φόρου Τόμπιν και συντάσσονται με όσους αντιτίθενται στην εισαγωγή του, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει σοβαρή ζημία στην δραστηριότητα της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η Γερμανία και άλλες 10 χώρες συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα φόρο στις συναλλαγές στις χρηματαγορές που θα μπορούσε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014, ως ένα μέσο για να καλυφθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση.

Η Βρετανία έχει προσφύγει εναντίον του φόρου αυτού σε διεθνή δικαστήρια, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να πλήξει τις συναλλαγές και εκτός των συνόρων χωρών που δεν τον έχουν εγκρίνει, όπως αυτές στο Σίτι του Λονδίνου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook