Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Καζάλ ήταν ερωτευμένη με έναν γείτονά της και ονειρευόταν πως θα τον παντρευτεί. Πριν καν κλείσει τα 18, αναγκάστηκε να κάνει «σεξ επιβίωσης».

Ήταν ένα από τα ανήλικα κορίτσια που οικογένειες προσφύγων από τη Συρία «πουλάνε» σε ηλικιωμένους γαμπρούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Η Καζάλ δεν υπέμεινε για πολύ το μαρτύριό της. Ο 50χρονος Σαουδάραβας σύζυγός της, που είχε πληρώσει 3.100 δολάρια για να την παντρευτεί, την χώρισε έπειτα από μία εβδομάδα.

Άλλες συνομήλικες ή ακόμη και μικρότερές της δεν είναι τόσο τυχερές.

Ο Άντριου Χάρπερ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία, εκτιμά πως από τους 500.000 Σύριους που έχουν καταλήξει στη χώρα, ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτή την κίνηση απελπισίας.

«Δεν έχουμε τα μέσα για να τους βοηθήσουμε όλους. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, οπότε το σεξ επιβίωσης είναι η μόνη τους επιλογή», εξηγεί. Έξω από το γραφείο του υπάρχουν τεράστιες ουρές προσφύγων που αναζητούν βοήθεια. Ο ίδιος λέει πως έχει παρέμβει αρκετές φορές προκειμένου να σταματήσει οικογένειες που έχουν την πρόθεση να «πουλήσουν» την κόρη τους σε γάμο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο αηδιαστικό από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται αυτές τις γυναίκες. Μπορεί να το ονομάσει κανείς βιασμό ή πορνεία, μπορεί να το πει κανείς όπως θέλει, αλλά είναι εκμετάλλευση του αδύναμου».

Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από αυτή την ιστορία, εκτός ίσως από τους «γαμπρούς» που είναι 50-80 ετών και απαιτούν νύφες το πολύ 16 χρονών.

«Η ζωή είναι δύσκολη, έχουμε ένα μωρό που χρειάζεται γάλα. Έπρεπε να θυσιάσω την Καζάλ για να βοηθήσω την υπόλοιπη οικογένεια», εξηγεί η μητέρα της 18χρονης, που λέει πως μία μη κυβερνητική οργάνωση κανόνισε τον γάμο.

«Όταν τους ζήτησα βοήθεια, θέλησαν να δουν την κόρη μου. Και μας είπαν πως θα της βρουν έναν σύζυγο», διηγείται η μητέρα.

Ο διευθυντής της οργάνωσης ισχυρίζεται πως οι ηλικιωμένοι θέλουν απλά να βοηθήσουν τις γυναίκες που έχασαν το σύζυγό τους στον πόλεμο στην πατρίδα τους. Και ότι πάντα ζητούν να έχουν ενηλικιωθεί.

Η Ουμ Μέιζντ όμως, μία 28χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, δίνει άλλα στοιχεία. Προσπαθώντας να επιβιώσει κάνοντας την «προξενήτρα», κάτι για το οποίο δηλώνει πως ντρέπεται, αναφέρει ότι την πλησιάζουν άνδρες έως 80 ετών με απαίτηση για ανήλικες που έχουν λευκό δέρμα και πράσινα μάτια.

Η ίδια κερδίζει 70 δολάρια για να τους συστήσει και 310 επιπλέον αν γίνει ο γάμος. «Τι άλλο να κάνουμε; Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας; Δεν έχουμε αρκετά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Για αυτό το κάνω, για να επιβιώσω», καταλήγει.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook