Έπειτα από εντατικούς ελέγχους του υπ. Υγείας σε φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εντοπιστήκαν παραβάσεις σχετικά με την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρησης των ταινιών γνησιότητας στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν στα περισσότερα σκευάσματα πως δεν έφεραν την ειδική ταινία και δεν είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του ΕΟΦ.

Κατόπιν τούτου οι ελεγκτές του υπ. Υγείας απηύθυναν τις τελευταίες προειδοποιήσεις καθώς από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις εάν οι αρμόδιοι δεν συμμορφωθούν με αυτές θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Την επιβολή χρηματικού προστίμου από 5.000 ως 100.000 ευρώ όταν οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δεν αναγράφουν, όπως υποχρεούνται, στα τιμολόγια (κατά τη διάθεση των σκευασμάτων) και τον εννεαψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα από τον ΕΟΦ (barcode).

– Σε περίπτωση μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικό σκεύασμα, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο από 30.000 ως 1 εκατ. ευρώ.

– Αν οι κάτοχοι αδείας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν στη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από 100.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Ανάλογο πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους εξάγουν ή συλλέγουν φάρμακα προς εξαγωγή κατά την περίοδο που ισχύει απαγόρευση της δραστηριότητας αυτής λόγω ελλείψεων φαρμάκων.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook