Σήμα κινδύνου για νέες μειώσεις συντάξεων εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, λόγω της δεινής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μεγάλης ύφεσης, της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Στην έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013, διαπιστώνει ακόμη ότι η επίθεση στην αγορά εργασίας με μειώσεις μισθών και θεσμικές ανατροπές στο πλαίσιο της συνταγής για «εσωτερική υποτίμηση» ήταν λανθασμένη, αφού δεν έλαβε υπόψη κρίσιμους παράγοντες, «υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική».

Τονίζει επίσης ότι «εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας», αντίθετα -λέει- το επιθυμητό θα ήταν να εξετασθεί μείωση φορολογικών συντελεστών και δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών.

«Αναμφίβολα η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη. Αυτό οφείλεται πρώτον στην αρχική κλίμακα και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των περιορισμών, στη βαθιά ύφεση που επηρεάζει τη δημόσια οικονομία μέσω των φόρων και της ανεργίας και στα εμπόδια – νομικά και πολιτικά- στα οποία προσκρούουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην Έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «από κοινωνική άποψη ρόλο παίζει μια διάχυτη αίσθηση ότι τα βάρη της προσαρμογής δεν κατανέμονται δίκαια».

Επίσης επισημαίνει ότι «η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω».


SOS για συντάξεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες μειώσεις στις συντάξεις κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του: «Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης».

«Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ)» προσθέτει.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook