Την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, δεν σχετίζονται με την πρόκληση σεισμών, έδωσε σήμερα απο τα Χανιά ο ευρωβουλευτής και πρώην Δ/ντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Σεισμών κ.Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας στην διημερίδα για τις φυσικές καταστροφές και τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

Ο κ.Σταυρακάκης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας, επεσήμανε πως η Κρήτη είναι απο τις πλέον μελετημένες περιοχές σε ότι αφορά στο θέμα των σεισμών.

Τόνισε πως πάνω στο νησί δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά ρήγματα και γι'αυτό δεν προκαλούνται μεγάλοι σεισμοί, σε αντίθεση με τις υποθαλάσσιες περιοχές γύρω απο την Κρήτη.

Σε ότι αφορά στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, τόνισε πως δεν έχουν κάποια σχέση με την πρόκληση σεισμών και μάλιστα επεσήμανε πως στους ιστορικούς χρόνους είχαν συμβεί πολύ πιό ισχυροί σεισμοί απότι τα τελευταία χρόνια.

Πάντως ο κ.Σταυρακάκης αναφερόμενος και στην πρόσφατη σεισμική διέγερση στο νότιο Αιγαίο λόγω του ηφαιστείου της Σαντορίνης, τόνισε πως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να έχει υπόψιν της το ενδεχόμενο ενεργοποίησης κάποιου ηφαιστείου και έκανε ιδιαίτερο λόγο για την ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων σε περιοχές, όπως η Σαντορίνη ή η Νίσυρος.



Η διημερίδα για τις φυσικές καταστροφές και τα ΜΜΕ

Η διημερίδα υπο τον τίτλο "ατυχήματα καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης" πραγματοποιείται στην έδρα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στο ίδρυμα Αγ.Σοφία Αποκορώνου, με σκοπό τον συντονισμό του ρόλου των αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης τόσο στην πρόληψη όσο και στις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής.



Πριν την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του εκλιπόντος Ειρηναίου της Κισάμου, ο οποίος ήταν ιδιρυτής του ιδρύματος Αγ.Σοφία και του Δ/ντή του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρη Βουρβαχάκη.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Στ.Αρναουτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μ.Σκουλάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ.Γιώργος Αεράκης και ο Δ/ντής του Ι.Ε.Τ. κ.Σκαμνάκης.

Ακολούθησε η ομιλία του κ.Γιώργου Σταυρακάκη υπο τον τίτλο "διδάγματα απο έναν σεισμό" , ενώ στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ κ.Δημήτρης Πύρρος.



Ο κ.Πύρρος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην Κρήτη μέσω του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος Δ.Βουρβαχάκης και που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα.

Όπως είπε ο κ.Πύρρος με το σύστημα που λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην Κρήτη έχουν συντομευθεί κατα πολύ οι χρόνοι επέμβασης και αντιπετώπισης περιστατικών.

Στην συνέχεια ο πολιτικός μηχανικός, πρώην εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ κ.Κώστας Χολέβας αναφέρθηκε στην δημιουργία μιας "κρίσης" , ενώ η έναρξη των εργασιών της διημερίδας ολοκληρώθηκε με αναφορά στον ρόλο του Τύπου απο τον δημοσιογράφο Αντ.Ρενιέρη.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με συζητήσεις των ομάδων εργασίας οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στις 11:30 - 13:30 με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων.


Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]