Περισσότερα από 4.000 δένδρα εσπεριδοειδών ξεριζώθηκαν στα Χανιά στην τριετία 2000-2002, εξαιτίας του ιού της τριστέτσας, ο οποίος σήμερα έχει περιοριστεί σε τρείς ζώνες καραντίνας στις περιοχές Αγυιάς, Σκινέ και Αλικιανού.

Όμως τα προβλήματα που δημιουργεί η ύπαρξη του ιού της τριστέτσας στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, δεν περιορίζονται στην υποβάθμιση, ξήρανση και καταστροφή των δένδρων, αλλά επεκτείνονται και στην εμπορία, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων και αναλόγως με τις ζώνες καραντίνας , απαγορεύεται η ύπαρξη φύλλων στα πορτοκάλια τα οποία οδηγούνται στο εμπόριο, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, σε άλλους πορτοκαλεώνες.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Χανίων, φυτοπαθολόγος κ.Μιχάλης Σκουντριδάκης, στην διάρκεια σχετικής ενημερωτικής ημερίδας στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, « ο ιός της τριστέτσας ήρθε στα Χανιά με 19 δενδρύλλια τα οποία εισήχθησαν από την Ισπανία.

Από τα 19, τα 17 ξεράθηκαν και έμειναν δύο από τα οποία ο εμβολιασμός άλλων δένδρων, κυρίως των κοινών ομφαλοφόρων, άρχισε η διασπορά και η επέκταση της ασθένειας. Αρχίσαμε δειγματοληψίες σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών και βρήκαμε τον ιό της τριστέτσας.

Την περίοδο 2000 – 2002 ξεριζώσαμε περίπου 4.000 δένδρα και αρχίσαμε από το 2003 συστηματικές επισκοπήσεις σε όλες τις περιοχές. Σήμερα ο ιός της τριστέτσας εντοπίζεται σε τρείς ζώνες που έχουμε δημιουργήσει. Η μια περιλαμβάνει δύο περιοχές στην Αγυιά , η δεύτερη ζώνη είναι στον Σκινέ, και η τρίτη στην περιοχή του Αλικιανού. Από τις δειγματοληψίες που κάνουμε πιστεύουμε ότι ο ιός είναι υπο έλεγχο, αλλά για να πούμε ότι θα έχει εξαλειφθεί δεν πρέπει να ανιχνευτεί για τρία χρόνια.»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος «πόλος καινοτομίας Κρήτης» το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανέπτυξαν διαγνωστικές τεχνικές για τον ιό της τριστέτσας.

Όπως είπε ο συντονιστής σπουδών και έρευνας του ΜΑΙΧ κ.Γιάννης Λιβιεράτος « αναπτύξαμε μια τεχνική που μπορέσαμε να εκφράσουμε σε βακτήριο την πρωτείνη του ιού και αυτή την στιγμή έχουμε στα ψυγεία μας τον αντιορό που αγοράζουμε και στοιχίζει μια περιουσία . Έτσι μπορούμε με χαμηλό κόστος να προσφέρουμε την διάγνωση του ιού της τριστέτσας.»

Από την πλευρά της η ερευνήτρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κα Χριστίνα Βαρβέρη επεσήμανε πως «ο ιός της τριστέτσας έχει εντοπιστεί στο λεμονοδάσος του Πόρου και κυρίως στην Αργολίδα και στην Κρήτη, όπου υπάρχουν και τα βασικά προβλήματα. Πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι προκειμένου να εξαληφθεί ο ιός και να προστατευτούν οι πορτοκαλεώνες. Όταν ο ιός είναι στην αρχή της εμφάνισής του, με κατάλληλα μέτρα καταστροφής του δένδρου και συνεχών ελέγχων μπορούμε σαφώς να τον περιορίσουμε και να τον εξαλείψουμε.»