Ο Ιρανός που συνελήφθη στην Κύπρο ως κατάσκοπος και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρεται να αναζητούσε εξαρτήματα των μαχητικών αεροσκαφών F-4, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της σοβαρής αυτής υπόθεσης, η οποία δοκιμάζει τις σχέσεις της Λευκωσίας με την Τεχεράνη, είναι συγκλονιστικά και παραπέμπουν σε μια δαιδαλώδη διαδρομή κατασκοπείας και μυστικών πρακτόρων.

Αναστατώθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί επίσημα για απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να καλέσει τον πρεσβευτή της στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη, από τις 8 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είχε ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ενίστατο στην έκδοση του Ιρανού υπηκόου Σαΐντ Μοχαμπάτ (Saeid Mohabat) στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες παραβίασης κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μετά την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων που ασκήθηκαν στη Δημοκρατία από τον Saeid Mohabat και αφού η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρχε υπόθεση εναντίον του για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, έκρινε ότι δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση, με όλα τα ισχύοντα διαδικαστικά και άλλα εχέγγυα για παρόμοιες περιπτώσεις», προστίθεται.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι η έκδοση αυτή, που έλαβε χώρα προ δύο εβδομάδων, συνιστά καθ' οιονδήποτε τρόπο μη φιλική ενέργεια προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και ούτε επηρεάζει τις σχέσεις μας αλλά συνιστά συμμόρφωση προς τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και το κράτος δικαίου. Επίσης ελπίζει ότι οι σχέσεις μας με το Ιράν και η διμερής συνεργασία θα διαφυλαχθούν προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2012, όταν ο Ιρανός Savafi, φίλος του Mohabat, επικοινώνησε με άτομο στις ΗΠΑ, που φέρεται ότι ήταν μυστικός πράκτορας των Αμερικανών, στην προσπάθειά του να αγοράσει εξαρτήματα των F-4, που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα της πτήσης. Οι Ιρανοί ζήτησαν τα εξαρτήματα να αποσταλούν στο Τατζικιστάν και μετά στο Ιράν. Κατόπιν προτάθηκε η Τουρκία, αλλά και η Κίνα και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Mohabat υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται ο Savafi. Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι άγνωστο τι απέγινε αυτός.

Πάντως, μέχρι νωρίς το απόγευμα, οι κυπριακές αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.


iefimerida.gr