Ουσιαστική χαλάρωση στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο αναμένεται να περιλαμβάνει το προσχέδιο του επόμενου διατάγματος, με στόχο, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, και την αποκλιμάκωση της πίεσης στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Η Λευκωσία επιθυμεί την υιοθέτηση του επόμενου διατάγματος μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Το νέο διάταγμα θα περιλαμβάνει χαλαρώσεις τις οποίες έχει ζητήσει με επιστολή του και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς καταγράφονται πλέον ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμών. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί άρση της απαγόρευσης ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών από νομικά πρόσωπα.

Αυτό αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και ειδικά σε αυτές που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και μέχρι σήμερα είναι παγιδευμένες. Το άνοιγμα λογαριασμών ήταν βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, για διευκόλυνση των συναλλαγών τους και κυρίως με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Επίσης, υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσουν και τη δυνατότητα να επιτραπεί η χρησιμοποίηση καταθέσεων και το «σπάσιμο» γραμματίων, για την εξόφληση δανείων ή πιστωτικών καρτών.

Στόχος είναι να υιοθετηθεί το συντομότερο το νέο διάταγμα και αν είναι δυνατό πριν τη λήξη του υφιστάμενου, την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο υφιστάμενο διάταγμα, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τις ξένες τράπεζες, εισήχθη παράρτημα, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάλογος πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα πιστωτικά αυτά ιδρύματα είναι: BLOM Bank SAL, Lebanon and Gulf Bank SAL, OJSC Promsvyazbank και Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook