Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα φύλλα πορείας προς τους εκπαιδευτικούς, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου υπεγράφη από τον πρωθυπουργό η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων». «Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ πως με την απόφασή της δημιουργεί ένταση και αναταραχή στην κοινωνία και θέτει σε ομηρία τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Καθώς το θέμα έχει και εσωκομματική διάσταση καθώς η απεργία ψηφίστηκε και από την συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος έχει πάρει τον δρόμο της εξόδου.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει πολλαπλή σημασία στην απεργία των καθηγητών και στην αντιμετώπισή της. Κατ' αρχήν είναι το οικονομικό στοιχείο. Αν δεν προχωρήσουν οι απολύσεις –μη ανανέωση των συμβάσεων- των εκπαιδευτικών θα υπάρξει πρόβλημα και οικονομικό αλλά και στη μείωση του δημοσίου. Ακολούθως είναι το πολιτικό στοιχείο. Αν σε αυτή την συγκυρία που η κυβέρνηση θεωρεί ότι παίζονται όλα καθώς περιμένει τον επόμενο έλεγχο της Τρόικας κάνει πίσω τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν εξαντλήσει τα
όρια τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια "ομηρίας" των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Εντωμεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου το Δ.Σ της ΟΛΜΕ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση των καθηγητών.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να μην αλλάξει στάση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά την επιστράτευση, ενώ σήμερα θα συνεδριάσουν από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων εκπαιδευτικών Αττικής προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα και 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση, όπως αναφέρεται στο επίμαχο ΦΕΚ, αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


protothema.gr