Την έκθεση της τρόικας για το «ξέπλυμα» χρήματος θα συζητήσουν αύριο στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και θα ζητήσουν από την Κύπρο να κάνει προσαρμογές, ώστε να είναι συμβατή με τις επισημάνσεις της Moneyval και της Deloitte Ιταλίας.

Η αυριανή συνεδρίαση κρίνεται κρίσιμη πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο.

Με βάση τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup στις 12 Απριλίου, οι ξένοι ελεγκτές εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος και τις παρέδωσαν στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του «ξεπλύματος» χρήματος».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να εκταμιεύσει τα χρήματα νωρίτερα.

Η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έκθεση απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για «ξέπλυμα» χρήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι όπου υπάρχουν κενά, η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Η έκθεση φαίνεται να εντοπίζει πάντως ζητήματα όπως η διαφάνεια για τον πραγματικό δικαιούχο εταιρειών που διακινούν χρήματα. Ζητά όπως υπάρχει ρύθμιση του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου και επαγγελματικών φορέων όπως οι λογιστές και οι δικηγόροι.

Παρά τα κενά που εντοπίζονται, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη δόση, θέτοντας όμως όρους, η πλήρωση των οποίων θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook