Κάποιος περπατάει μέσα σε ένα σπίτι. Ψάχνει εναγωνίως κάτι, μπαινοβγαίνει στα άδεια δωμάτια ανάβοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα φώτα.

Άπραγος, σωριάζεται στον καναπέ. Τα φώτα στα δωμάτια έχουν σβήσει. Οι κουρτίνες στο σαλόνι ανοίγουν μόνες τους για να μπει το λιγοστό φως του απογεύματος.

Ο φωτισμός ενισχύεται όσο χρειάζεται για να μην κουράζονται τα μάτια. Η ελαφριά ζέστη διαλύεται από την αυτόματη ενεργοποίηση του κλιματισμού. Καλώς ήρθατε στο σπίτι του (κοντινού) μέλλοντός μας.

Ο κύβος ελέγχου

Φανερά ενθουσιασμένος από τη σπουδαία διάκριση (ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 22 Μαΐου), ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας, μίλησε στην «Κ» για το σύστημα που κάνει «έξυπνο» το σπίτι μας.

«Ο Κύβος Ελέγχου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συντονίζει συνδέοντας στο Ιντερνετ τις διάφορες καθημερινές συσκευές του σπιτιού, από τα φώτα και τις κουρτίνες μέχρι τον κλιματισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την άνεση του χρήστη» εξηγεί.

«Το σύστημα αναγνωρίζει ποιος είναι αυτός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο, γνωρίζει τις προτιμήσεις του, όπως για παράδειγμα, ποιο είναι το επιθυμητό του επίπεδο φωτισμού, και προσαρμόζεται σε αυτές.

Επίσης το σύστημα αντιλαμβάνεται τις εξωτερικές συνθήκες, όπως το επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού -εάν πρόκειται για φωτεινή ή συννεφιασμένη ημέρα, ρυθμίζεται αναλόγως.

Με τον ίδιο τρόπο βελτιστοποιείται και το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού». Μετρήσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 35%.

«Καρδιά» του συστήματος αποτελούν τα δίκτυα αισθητήρων, που μπορούν να επιτηρούν τεράστια ποικιλία συνθηκών και να συντονίζονται σε ένα δίκτυο.

Συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό

Πρόσφατα επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις στις δέκα «φιναλίστ» του έγκριτου διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους εννέα διακριθέντες του διαγωνισμού βρίσκει κανείς κολοσσούς της βιομηχανίας όπως την εταιρεία Cisco, και κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.