Ατύχημα έγινε χθες σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας, στο δρόμο που ενώνει το χωριό Καψοδάσος με τον Καλλικράτη στα Σφακιά.

Ο δρόμος αυτός αποτελεί τη συνέχεια της διαδρομής που ενώνει τα χωριά Επισκοπή, Ασή Γωνιά, Μυριοκέφαλα και Ασφένδου με τα χωριά στον κάμπο του Φραγκοκαστέλου.

Το ατύχημα έγινε μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων, κατά την οποία το ένα έπεσε στο γκρεμό και προσγειώθηκε στην κάτω πλευρά του δρόμου από ύψος δέκα και πλέον μέτρων. Ωστόσο από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα ενώ δεν υπήρξε καν τραυματισμός του οδηγού.


 

Οι επισκέπτες οδηγοί βιώνουν τον τρόμο

Ο δρόμος αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη διαδρομή με πολλές κλειστές στροφές, όπου σε ορισμένα σημεία ένα αυτοκίνητο δεν χωράει να στρίψει και χρειάζεται να γίνει ελιγμός.

Στην περίπτωση που συναντηθούν δύο οχήματα, αναγκαστικά το ένα από τα δύο θα πρέπει να κάνει μανούβρα προς τα πίσω, αλλά και με αυτήν την επιλογή δεν υπάρχει σε όλα τα σημεία δυνατότητα ελιγμού και χώρος για να περάσουν και τα δύο οχήματα.

Απότομος, στενός χωρίς μπάρα ασφαλείας και χωρίς καμία σήμανση επικινδυνότητας σε κανένα σημείο της διαδρομής

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπως μας περιγράφουν οι κάτοικοι, κατά τα οποία τουρίστες προσπάθησαν να κατέβουν το δρόμο με το αυτοκίνητο τους, στην πορεία τρομοκρατήθηκαν από την επικινδυνότητα του και αφού δεν υπήρχε δυνατότητα αναστροφής τα ακινητοποίησαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή των ντόπιων περαστικών οδηγών για βοήθεια.

 

Αν συναντηθούν δύο οχήματα τότε το ένα από τα δύο, όπως φαίνεται στην εικόνα βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, ενώ η απουσία της μπάρας ασφαλείας δημιουργεί ακόμα περισσότερη ανασφάλεια στην οδήγηση

Ο δρόμος είναι πολύ κατηφορικός, δεν διαθέτει καθόλου μπάρες και σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η ύπαρξη καθρέφτη.

Οι πέτρες από τις κατολισθήσεις γεμίζουν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα στα περισσότερα σημεία το πλάτος του δρόμου να επιτρέπει την προσπέλαση μόνο από ένα αυτοκίνητο.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό τρόμου, ειδικά σε όσους τον διασχίζουν για πρώτη φορά.

Ανάβαση στον “Γολγοθά” η καθημερινότητα των ντόπιων οδηγών – Ο δρόμος είναι το πέρασμα του Σχολικού οχήματος των Σφακίων
Για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί καθημερινή διαδρομή για την εργασία τους, ενώ αρκετοί από αυτούς ανεβοκατεβαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα φορτωμένα με βυτία νερού και σακιά με τροφή για τα ζώα, που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την οδήγηση.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι πέτρες που υπάρχουν στο οδόστρωμα σε συνδυασμό με την ομίχλη, καθιστούν το δρόμο απροσπέλαστο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναγκάζονται να επιλέγουν διαφορετική διαδρομή, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα παραπάνω.

Σε ολες τις στροφές το πλάτος του δρόμου χωράει μόνο ένα όχημα

 

Οι πέτρες είναι καθημερινό φαίνομενο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι καθημερινά από το δρόμο αυτό περνά το σχολικό όχημα του Δήμου Σφακίων, το οποίο μεταφέρει μαθητές από και προς τον Καλλικράτη, κατά την σχολική περίοδο.

Οι γονείς των παιδιών, που μεταφέρονται με το σχολικό ζουν κάθε μέρα με την αγωνία αν θα γίνει κάποιο ατύχημα και αν τα παιδιά τους θα επιστρέψουν σώα στο σπίτι τους.

Απλές οι παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση
Εκτός από το προφανές ζητούμενο, που είναι η τοποθέτηση μπάρας σε όλο το μήκος του δρόμου, κρίνεται απαραίτητη και η τοποθέτηση καθρέφτη σε μερικά σημεία.

Επιπλέον μπορούν να γίνουν μικρές παρεμβάσεις διαπλάτυνσης στο τελευταίο τμήμα του δρόμου προς τον Καλλικράτη, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Σαφώς όμως πρέπει άμεσα να δοθεί συνολική λύση για την διαπλάτυνση του οδοστρώματος σε όλη την διαδρομή του.

 

Απαραίτητη η τοποθέτηση καθρέφτη σε μερικά “τυφλά” σημεία

Σε πρώτη φάση όμως η τοποθέτηση μπάρας θα διασφαλίσει σε ένα μεγάλο μέρος την ασφάλεια των αυτοκινήτων, καθότι σε όλη την διαδρομή ο οδηγός δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, οπότε η μπάρα θα είναι σωτήρια σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα και στο χθεσινό περιστατικό αν υπήρχε μπάρα θα είχε αποτρέψει την πτώση του οχήματος στο γκρεμό.

Η στάση της πολιτείας και η μεγάλη καθυστέρηση για παρεμβάσεις
Ωστόσο δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τη στάση της πολιτείας, που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει φροντίσει μέχρι τώρα για την ασφάλεια των οδηγών.

Όπως μας λένε οι ντόπιοι, έχουν ενημερώσει επανειλημμένως τα τελευταία δύο χρόνια την Περιφέρεια και τον ίδιο τον κ. Απ. Βουλγαράκη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Π. Πολάκης, ο Δήμος έχει κάνει σχετικό αίτημα από τον Ιούνιο του 2011 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων να ενταχθεί στις παρεμβάσεις οδοποιίας η διαπλάτυνση του δρόμου στο τελευταίο 1.5 χιλ που απομένει, αλλά ακόμα περιμένουν την προκήρυξη του έργου.

Όπως μας ενημέρωσε φέτος έλαβαν ξανά δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει. Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο δρόμος είναι από τους πιο επικίνδυνους και ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις φροντίζει για την απομάκρυνση των βράχων και τον εκχιονισμό του την χειμερινή περίοδο.

Η Περιφέρεια Κρήτης προφανώς περιμένει να γίνει κάποιο θανατηφόρο τροχαίο για να λάβει μέτρα και μάλλον δεν έχει σπουδαιολογήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Μπορεί η χρηματοδοτήσεις να είναι ελλιπείς από το κεντρικό κράτος, αλλά σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι άμεσες, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook