Ένας  54χρονος πυρόπληκτος οικογενειάρχης στα Χανιά,  θύμα της μεγάλης πυρκαγιάς του Σελίνου, ο οποίος είναι άνεργος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, μπορεί να βλέπει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία ύστερα από την δικαίωση που ήρθε με την υπαρ. 29/2012 απόφαση,από το Ειρηνοδικείο της Καντάνου, του Δήμου Σελίνου.

Ο 54χρονος χτυπημένος από πολλαπλές απρόβλεπτες γι αυτόν καταστάσεις του παρελθόντος (κάηκε σχεδόν όλη η ελαοδενδρική του φυτεία, στην γνωστή φωτιά της επαρχίας Σελίνου), η οικονομική συγκυρία της Χώρας, τον ώθησε στην μειωμένη απασχόληση, με ελάχιστα μεροκάματα κατά έτος, χωρίς προοπτική βελτίωσης, με αποτέλεσμα, χωρίς δόλο να έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων σε μία Τράπεζα αλλά με 4 δανειακά προϊόντα (3 πιστωτικές κάρτες και 1 κατ.δάνειο) συνολικού χρέους 24.198,96 Ευρώ).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επί του περιεχομένου της απόφασης.

Πρόκειται για δανειολήπτη 54 ετών, περιστασιακά εργαζόμενο σε αγροτικές εργασίες, εργάτη γης.

Αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο, για τον δανειολήπτη υπήρξε μία κατοικία της οποίας κύριος είναι κατά το 50% αυτής, όμως η κατοικία αυτή αποτελεί την " κύρια " κατοικία της οικογένειας και δεν γίνεται λόγος για εκποίηση, παραταύτα διαθέτει 6 αγροτεμάχια όχι μεγάλης έκτασης και εμπορικής αξίας, καθώς τα αγροτεμάχια αυτά περιείχαν ελιές οι οποίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε κατά το παρελθόν την Επαρχία Σελίνου και τον ίδιο τον δανειολήπτη.

Επίσης διαθέτει 6 στρέμματα περίπου "βοσκοτόπια" σε διάφορα σημεία της επαρχίας Σελίνου, όμως δεν έγινε λόγος για εκποίηση καθώς αφενός ο δανειολήπτης δεν διαθέτει τίτλους κυριότητας, λόγος μη διάταξης ρευστοποίησης.

Επί των παραπάνω και σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου ο πολύτεκνος δανειολήπτης πέτυχε:

1) " κούρεμα" του χρέους των 24.198,96 Ευρώ.. κατά 50% περίπου

2)Σώζεται η κατοικία του δανειολήπτη από την ρευστοποίηση

3)Του δίδεται περίοδος χάριτος 4 ετών, ¨χωρίς δόσεις, για την διάσωση της κατοικίας του

4Καθορίζονται σε μηνιαίες καταβολές, για 4 χρόνια (48) μήνες των 150 Ευρώ ανα μήνα για να ικανοποιηθεί μέρος του χρέους προς την Πιστώτρια Τράπεζα,

5)Καλείται να πληρώσει το ποσό 76,69 Ευρώ/μήνα για 72 μήνες για την ολοκληρωτική διάσωση της κατοικίας του.

Συμπερασματικά: H Ε.Π.Κ.Κρήτης, έχοντας αυτή την ελπιδοφόρα για τον δανειολήπτη απόφαση, του Ειρηνοδικείου Καντάνου, καλεί γενικά όλους τους δανειολήπτες τους βρισκόμενους σε οικονομική αδυναμία, να κάνουν προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τον γνωστό νόμο 3869/2010(ν.Κατσέλη) ,ώστε να αντιστρέψουν το κλίμα της απαισιοδοξίας, που κάποιοι που έχουν ίδιον συμφέρον, προσπαθούν να τους επιβάλλουν, να "πιαστούν" από την θετική πορεία των αποφάσεων των Ειρηνοδικείων ανά την Ελλάδα, για να βγουν λυτρωμένοι, τόσο οι ίδιοι όσο και η Πατρίδα, καθώς αυτές τις ώρες μας θέλει όλους δίπλα της.

Σε ανακοίνωσή της η Ε.Π.Κ.Κρήτης, για μια ακόμα φορά ευχαριστεί τους συνεργάτες της, που συνέβαλλαν εξωδικαστικά και δικαστικά στην δικαίωση του δανειολήπτη, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι ελπίδας, σε κάθε πληττόμενο από την οικονομική συγκυρία καταναλωτή.