Παρουσία πολλών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 10 Μαΐου, τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και πολιτικής γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης «Ημέρες Ρεθύμνου ενώ αποτελεί συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Μαραγκού

Η έκθεση ζωγραφικής του Δ. Χαντζόπουλου, περιλαμβάνει μικρά αλλά και μεγάλα έργα, διαστάσεων έως 1Χ1,70, που εδώ και τρία χρόνια προετοίμαζε μεθοδικά.

Θέμα οι πατάτες οι οποίες είναι παντού, με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία τοπίων να διαμορφώνονται στον φλοιό τους, υπερμεγέθεις σε ορισμένα τους στησίματα σαν οικόσιτοι μετεωρίτες, έχοντας μια ιδιαίτερα έντονη ρεαλιστική απεικόνιση ώστε να μοιάζουν με φωτογραφίες.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=64f84fceec&view=att&th=13e9d68db4af5137&attid=0.4&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-LCe1bHdOtZGySXZX9AFZd&sadet=1368477405900&sads=GmKxkclcvNpKG8EvZ0wrTaQ-eVA

Η πατάτα ως μοντέλο, αναπαριστά άλλοτε κεφάλι ανθρώπου, άλλοτε βρίσκεται μέσα σε μια μπανιέρα, άλλοτε δεμένη μ' ένα λεμόνι, άλλοτε μόνη της μισοξεφλουδισμένη, αποδίδοντας ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο όσο και ασυνήθιστο εικαστικό θέμα.

Οι πατάτες του Χατζόπουλου, συμπτύσσουν μοναδικά την ετυμολογική σχέση ανάμεσα στην γεύση (gout) και την καλαισθησία (γούστο). Κάποια μάλιστα έργα του μας φέρνουν έντονα στη μνήμη φιγούρες του Χένρι Μουρ και άλλα το γλυπτό του Χανς Αρπ.

Στη δεύτερη αίθουσα, παρουσιάζεται μία σειρά από τις πολιτικές γελοιογραφίες του Δ. Χαντζόπουλου οι οποίες σατιρίζουν με το γνωστό ευρηματικό του τρόπο τις «πατάτες» που διαπράττουν οι πολιτικοί μας. Η σειρά των γελοιογραφιών που παρουσιάζεται στο Μ.Σ.Τ. έχει ως θέμα την κρίση.

Ο Δ. Χαντζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily Carr University of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Αχ και να΄ξερες τι μου θύμισες», «Αι αγαπώσαι και Εις Άγραν Ρεθύμνου» - εκδόσεις «Άγρα» και «Αυτό που ζούμε» σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη - εκδόσεις «Ποταμός».

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 30 Ιουλίου 2013 ενώ θα πραγματοποιηθούν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή:
1. Λευτέρης Κανακάκις(1934-1985)
36 έργα του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη.

Στον πρώτο όροφο του Μ.Σ.Τ., παρουσιάζεται έκθεση με έργα του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι (1934-1985). Πρόκειται για μία μεγάλη ενότητα με έργα του ζωγράφου που έγιναν στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα ή που αναφέρονται στα δεινά του ελληνικού λαού στη διάρκειά της (1967-1974). Ο Κούρος και το κιβώτιο - φέρετρο με την ελληνική σημαία είναι αναφορές πένθους και φόρος τιμής στους νεκρούς φοιτητές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ένα σημαντικό γεγονός της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=64f84fceec&view=att&th=13e9d68db4af5137&attid=0.6&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-LCe1bHdOtZGySXZX9AFZd&sadet=1368477408685&sads=EeNIq_J-3Dgx7kkLAH0Y69zc1a0

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=64f84fceec&view=att&th=13e9d68db4af5137&attid=0.14&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-LCe1bHdOtZGySXZX9AFZd&sadet=1368477454833&sads=5-P7a-hhUc0Yy8n8i9u_6tt6ARE


Άλλα έργα του Λ. Κανακάκι είναι αντικείμενα καθημερινά, νεκρές φύσεις ή γυμνά. Στο Μουσείο αυτήν την περίοδο, παρουσιάζονται 36 έργα του ζωγράφου.

2. “Πριν το 2000. Επιλογές από τη Μόνιμη Συλλογή”

Η επιλογή των έργων από τη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αφορά σε έργα χώρου ή σε έργα που αναπαριστούν χώρο εντός του τελάρου. Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται έργα των:

Anke Vriis, Michele Schneider, Δημήτρης Αληθεινός, Κατερίνα Αποστολίδη, Νίκος Βισκαδουράκης, Άννα Κωνσταντίνου, Γιώργος Λαζόγκας, Καλλιόπη Λεμού, Αφροδίτη Λίττη, Νάκης Παναγιωτίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Μαριάννα Στραπατσάκη, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Νάκης Ταστσιόγλου, Γιάννης Τζερμιάς, Τάσος Μαντζαβίνος, Παντελής Χανδρής, Μαρία Χατζηανδρέου.

Περιοδικές εκθέσεις:

1. Σε μία από τις αίθουσες τέχνης του Μ.Σ.Τ. Κρήτης παρουσιάζονται έργα του Άγγελου Σκούρτη και του Χρήστου Κωτσούλα (Capten) από την έκθεση: “Παιδικός φόβος, παιδικά όνειρα» η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Μ.Σ.Τ. Στην έκθεση (20 Μαρτίου – 30 Απριλίου) είχαν συμμετάσχει επίσης η Στέλλα Δρυγιαννάκη και η Χρυσούλα Σκεπετζή.

Παράλληλα, στις δραστηριότητες του Εκπαιδευτικού Τομέα και των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων για μαθητές και ενήλικες. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΩΡΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΠΗΛΟΥ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα δίωρα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές, να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού και της ζωγραφικής.

• Στο πρόγραμμα ζωγραφικής, οι μαθητές μαθαίνουν για την τέχνη μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, που αποσκοπούν στην ελευθερία της αυτοέκφρασης.

Βασικός άξονας του προγράμματος, είναι η σύζευξη με την ιστορία της τέχνης. Με την παρουσίαση και συζήτηση των έργων μεγάλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων, οι μαθητές γνωρίζουν τις αρχές, τα νοήματα και τις σημασίες του εικαστικού έργου. Επιπρόσθετα πειραματίζονται με τα υλικά, τις τεχνικές, τα μέσα και τις εναλλακτικές μορφές έκφρασης των εικαστικών τεχνών.
• Στο πρόγραμμα κεραμικής οι μαθητές, παίζοντας ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του πηλού, από τη φάση της άμορφης μάζας μέχρι την επίδραση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς, μπορεί να γίνει επιλογή του θέματος, στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης, ανάλογα με την τάξη, την εποχή, το μάθημα της Ιστορίας, τα ενδιαφέροντα της τάξης κ.α.

Οι προβλεπόμενες ώρες των μαθημάτων είναι 10:00 – 12:00 π.μ., κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για το κάθε παιδί έχει οριστεί 2 ευρώ.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

Στο Μουσείο, οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες και ενήλικες. Οι ξεναγήσεις είναι κατά θεματικές ενότητες ανάλογα με τις περιοδικές ή μόνιμες εκθέσεις που οργανώνει το Μουσείο.

Πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00π.μ. - 14:00π.μ., στους χώρους του Μ.Σ.Τ., στην οδό Χειμάρας 5, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η διάρκειά τους είναι 1 ώρα.

Η συμμετοχή για το κάθε παιδί έχει οριστεί 1 ευρώ.


https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=64f84fceec&view=att&th=13e9d68db4af5137&attid=0.9&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-LCe1bHdOtZGySXZX9AFZd&sadet=1368477457920&sads=YQ2ZHg3km6Q-wfNE6mXrm5VZq4s


ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκθέσεων οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ομάδες ενηλίκων.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Η ξενάγηση σε ομάδες ενηλίκων είναι διάρκειας 60 λεπτών και πραγματοποιούνται στους χώρους του Μ.Σ.Τ., στην οδό Χειμάρας 5, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Για τη συμμετοχή των τμημάτων στις ξεναγήσεις και στα δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση στο 28310-57353 (κα Λεμπιδάκη Κωνσταντίνα) κατά τις ημέρες Τρίτη & Πέμπτη, 09:00-14:00 π.μ., ή Δευτέρα & Τετάρτη 18:00 – 20:00.


Θερινό ωράριο λειτουργίας Μ.Σ.Τ. Κρήτης:
Καθημερινά: 09:00 – 14:00 & 19:00 – 21:00
Σαββατοκύριακο 10:00 – 15:00
Δευτέρα Κλειστά