Δοκιμαστική πτήση μη επανδρωμένου πολιτικού αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.

Ένα αεροσκάφος τύπου Jetstream πέταξε πάνω από τον κοινό εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ο έλεγχος του σκάφους βρισκόταν στα χέρια πιλότου, ο οποίος δεν ήταν μέσα σε αυτό.

Αντίθετα, βρισκόταν στο έδαφος, στο Εθνικό Κέντρο Εναέριας Κυκλοφορίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένας δεύτερος πιλότος ανέλαβε την απογείωση και την προσγείωση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 800 και πλέον χιλιομέτρων, ο πιλότος που βρισκόταν στο έδαφος είχε τον πλήρη έλεγχο του αεροσκάφους.

Η απογείωση έγινε στο Ουάρτον, κοντά στο Πρέστον ενώ το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ινβερνές της Σκοτίας.
Δεν υπήρχαν επιβάτες μέσα στη δοκιμαστική αυτή πτήση. Ωστόσο, το 16θεσιο αεροσκάφος πέταξε σε εναέριο χώρο όπου εκτελούνται κανονικά δρομολόγια.

«Το Εθνικό Κέντρο Εναέριας Κυκλοφορίας της Μεγάλης Βρετανίας εξασφάλισε ότι αυτή η δοκιμαστική πτήση δεν έθεσε στον παραμικρό κίνδυνο τις υπόλοιπες πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών» τόνισε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας του Κέντρου, Άντριου Τσάπμαν.

Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι ακόμη πρέπει να γίνει «αρκετή δουλειά» προκειμένου να «πραγματοποιηθεί μελλοντικά πτήση δίχως τη φυσική παρουσία του πιλότου μέσα στο αεροσκάφος».


newsbeast.gr