Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξέτασης και αποτίμησης των σχεδίων τα οποία της υπέβαλε η κυβέρνηση της Σλοβενίας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει και θέλει η Λουμπλιάνα να προχωρήσει σε ταχεία ανάληψη δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της χώρας, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε εάν τα προγράμματα αυτά δίνουν μια επαρκώς σθεναρή και αξιόπιστη απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα αυτή τη στιγμή», είπε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα της ΕΕ. «Ακόμη κι αν η τρέχουσα κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε ο Ρεν, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει «αποφασιστική δράση».

Το Eurogroup -σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες- επρόκειτο να πιέσει την κυβέρνηση της Άλενκα Μπράτουσεκ να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επισφάλειες του τραπεζικού της τομέα και τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει το έκτο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει διεθνή δανεισμό από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Την περασμένη εβδομάδα, η σλοβένικη κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποκρατικοποιήσει 15 δημόσιες επιχειρήσεις και να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας, μεταξύ άλλων, για να αποφύγει την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης, αλλά δεν έδωσε επαρκείς λεπτομέρειες, τουλάχιστον δημόσια, και ανέβαλε μεγάλες περικοπές δαπανών που επενδυτές και άλλοι θεωρούν απαραίτητες για την δημοσιονομική της σταθεροποίηση. Οι μεγάλες τράπεζές της, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι κρατικές, έχουν επισφάλειες, κυρίως από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ύψους 7 δισεκατ. ευρώ και χρειάζονται να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε νωρίτερα σήμερα ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ίσως αντεπεξέλθει χωρίς διεθνή δανεισμό, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν κατ\’ ιδίαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λιουμπλιάνα δεν επαρκούν.
«Η Σλοβενία λέει… ότι δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα (δανεισμού). Νομίζω ότι (η σλοβένικη κυβέρνηση) έχει δίκιο, αλλά χρειάζεται να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα», είπε ο Σόιμπλε. «Αυτό δεν είναι εύκολο για καμιά χώρα», πρόσθεσε.

Αν και δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για τη Σλοβενία τη Δευτέρα, αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί σημείωσε ότι «πρέπει να τους πιέσουμε κι άλλο», αφού «δεν επαρκεί ακόμη» το πρόγραμμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπράτουσεκ προβλέπει την μεταφορά επισφαλειών ύψους 3,3 δισεκατ. ευρώ από το ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της (NLB, Nova KBM και Abanka Vipa, κρατικές) σε μια νεοσυσταθείσα «κακή τράπεζα». Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες αυτές θα λάβουν αξιόγραφα εγγυημένα από το κράτος συνολικής αξίας 1,1 δισεκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της Επιτροπής για τη Σλοβενία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 29η Μαΐου.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook