Νέα εμπόδια στο σχέδιο ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού μηχανισμού εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών θέτει το Βερολίνο.
Του Κώστα Καρκαγιάννη

Αντιθέτως Γαλλία, Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν σε ταχεία ολοκλήρωση του σχεδίου χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times, επανέλαβε την άποψη του ότι για να συμφωνηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών είναι αναγκαίο να προηγηθεί η αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, διαδικασία που συνήθως απαιτεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Οταν εκκαθαρίζεται μια τράπεζα, συνήθως χάνονται χρήματα και θέσεις εργασίας. Οσοι επηρεάζονται αναζητούν αποζημιώσεις. Αν υπάρχει μια δραστηριότητα για την οποία απαιτείται στέρεη νομική βάση, αυτή είναι η εκκαθάριση», έγραψε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη δημιουργία «κάποιου είδους» τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο εθνικών αρχών εκκαθάρισης τραπεζών που θα συνεργάζονται.

Η προσπάθεια του Βερολίνου να κερδίσει χρόνο προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, κ. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «πρέπει να κινηθούν όσο ταχύτερα μπορούμε και να έχουμε μια συνολική τραπεζική ένωση». Από τη Μαδρίτη παρενέβη ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι «η τραπεζική ένωση αποτελεί τη δοκιμασία αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι εκ των ουκ άνευ να ακολουθήσουμε το συμφωνημένο πρόγραμμα για την ίδρυση της τραπεζικής ένωσης».

Αντιθέτως ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μάλλον πήρε το μέρος του Βερολίνου λέγοντας ότι «οι Γερμανοί θέτουν εύλογες ερωτήσεις, τις οποίες θα πρέπει να απαντήσουμε. Δεν βλέπω γιατί αυτό θα έπρεπε να μας σταματήσει από το το να προοδεύσουμε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης… μπορούμε ν’ ασχοληθούμε αργότερα με το θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών».

Πέρυσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης με βασικό στόχο να σπάσουν το φαύλο κύκλο μεταξύ αδύναμων τραπεζών και αδύναμων, οικονομικά, χωρών οι οποίες παρασύρουν η μία την άλλη στην καταστροφή όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Κύπρου.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής εκκαθάρισης τραπεζών και το τρίτο βήμα, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από τη Γερμανία, είναι η από κοινού εγγύηση των καταθέσεων.

Πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίθεση της Γερμανίας στην προώθηση της ενιαίας αρχής εκκαθάρισης τραπεζών οφείλεται σε πολιτικούς λόγους εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Δεν απαιτείται αναθεώρηση των Συνθηκών για την τραπεζική εκκαθάριση… η Γερμανία προβάλει εμπόδια προκειμένου να επιβραδύνει τη διαδικασία, αλλά αυτή είναι πολιτική απόφαση, όχι τεχνοκρατική», λέει στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης. Το ερώτημα της τραπεζικής ένωσης, πλήρους και όχι κουτσουρεμένης, θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ καίριας σημασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και ν’ αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα. Οι πιέσεις προς το Βερολίνο αναμένεται να ενταθούν, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο, το νωρίτερο.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook