\”Στην τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, συζητήθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, η Πλατεία Ελευθερίας.

Το θέμα της ανάπλασης της πλατείας είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της παράταξης με τον κ. Δήμαρχο, το οποίο αν και ήταν στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Όπως ενημερωθήκαμε από το γραφείο Παλιάς Πόλης, η μελέτη ανάπλασης που είχε εκπονήσει η Διεύθυνση Τεχνικών έργων του Δήμου από το 2005 είχε «κολλήσει» στην Αρχαιολογία, οι υπηρεσίες της οποίας μόλις πριν λίγους μήνες ανακοίνωσαν στο Δήμο ότι η μελέτη δεν εγκρίνεται για 16 διαφορετικούς λόγους.

Από τότε ο Δήμος λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προχώρησε στη λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία της συνεργασίας με τον αρχικό μελετητή αρχιτέκτονα κ. Σκουτέλη, έτσι ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες βελτιώσεις στο έργο με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Στα πλαίσια λοιπόν της διαδικασίας αυτής, η οποία όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχει ήδη δρομολογηθεί, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία προτείνει να συμπεριληφθούν στη νέα μελέτη και τα εξής:

1) αύξηση του πρασίνου με πιο οργανωμένη φύτευση κατάλληλων φυτών (όχι ευκάλυπτοι)

2) εικαστικές παρεμβάσεις από τοπικούς καλλιτέχνες με ψηφιδωτά και γλυπτά.

3) να τοποθετηθούν στοιχεία νερού, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στην αρχική μελέτη, ενώ για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πρέπει να περιλαμβάνει βιοκλιματικά στοιχεία για εξοικονόμηση ενέργειας.

4) ασφαλής χρήση του χώρου από παιδιά κάθε ηλικίας

5) ενοποίηση με την πλατεία Δασκαλογιάννη, την πλατεία του Μουσείου, τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, τη Βίγλα και
το πάρκο Γεωργιάδη, με απαλλοτρίωση του χώρου όπου βρίσκεται το Ηρώο.

6) Αντικατάσταση των φωτιστικών και του υλικού του δαπέδου της πλατείας.

Κάθε παρέμβαση πάντως θα είναι χωρίς αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει προστασία του έργου από τους δημότες και στοιχειώδης συντήρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι ένας από τους λόγους που η πλατεία βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση αυτή είναι και η εγκατάλειψη.

Φανερό παράδειγμα αποτελεί το κιόσκι, όπου από τα παγκάκια που υπήρχαν εκεί έχουν απομείνει μόνο τα επικίνδυνα σίδερα της βάσης.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook