Μία μόλις ημέρα πριν λήξει η μετενέργεια της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων, κάτι που θα επιφέρει νέες περικοπές σε μισθούς, συναντώνται εκ νέου η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν να έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο μερών σύγκλιση για μια σειρά θεσμικά ζητήματα, όπως η διατήρηση του επιδόματος γάμου, αν και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις.

Διαφωνίες υπάρχουν, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, για το εάν θα αποτελεί ποσοστό επί του μισθού ή θα πρόκειται για ένα σταθερό ποσό, καθώς και για το εάν θα καταβάλλεται στον έναν ή και στους δυο συζύγους.

Για το επίδομα γάμου, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «μετά την άρνηση των εργοδοτών οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα οικονομικού περιεχομένου, η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, ενός επιδόματος με ευρύτερη κοινωνική διάσταση και μιας σειράς θεσμικών αλλά βασικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Συνομοσπονδίας στην αυριανή (Τρίτη) νέα διαπραγμάτευση».

Ακόμη η ΓΣΕΕ, -της οποίας η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε την Δευτέρα και αποφάσισε καταρχάς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ- ζητά από τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και τον ΣΕΒ) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό, και να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ, ώστε οι εργαζόμενοι να κατοχυρώσουν ό,τι δεν κατήργησαν με νόμους οι κυβερνήσεις.

Τέλος, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, «ώστε» όπως αναφέρει «να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές \”ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία\”».

Για ταφόπλακα που επιχείρησαν να βάλουν στην ΕΓΣΣΕ «οι παρατάξεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), προσαρμοζόμενες απόλυτα στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και τους νόμους της κυβέρνησης» μιλά το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν άρθρωσαν ούτε κουβέντα για προστασία των μισθών, για καταγγελία των κυβερνητικών αποφάσεων. Μιλάνε για μία σύμβαση μόνο με την κατοχύρωση κάποιων θεσμικών αιτημάτων, από την οποία απουσιάζει παντελώς ο κατώτερος μισθός και το μεροκάματο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζονται να υπογράψουν \’ό,τι να ‘ναι\’ και \’με όποιον να ‘ναι\’, αφήνοντας στο απυρόβλητο όποιον εργοδότη δεν θέλει να υπογράψει (βλ. ΣΕΒ) υπηρετώντας την εργοδοτική θέση ότι «οι συλλογικές συμβάσεις είναι ξεπερασμένες και δεν χρειάζονται» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Νέα σύμβαση ζητά το ΠΑΣΟΚ με αιχμές κατά του ΣΕΒ

Την αναγκαιότητα «ενεργούς συμβολής όλων» για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) υπογραμμίζει σε δήλωση της με την ευκαιρία της συνάντησης των κοινωνικών εταίρων, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές για τη στάση του ΣΕΒ που απουσίαζε από την τελευταία συνάντηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή της ΕΓΣΕΕ θα διασφαλίσει σειρά οικονομικών θεμάτων για τους εργαζόμενους (πχ. επίδομα γάμου) και κυρίως θα κατοχυρώσει θεσμικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Σε μια εποχή που η μείωση του εργατικού κόστους έχει ήδη συντελεστεί, που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σοβαρές θυσίες για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, οι εργοδοτικοί φορείς», τονίζει η κυρία Γεννηματά, «οφείλουν να καταθέσουν και αυτοί την συμβολή τους για την επίτευξη ενός κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης στην κοινωνία»

«Δεν είναι δυνατόν μεγάλος εργοδοτικός φορέας από τη μία να διακηρύσσει ότι θέλει να είναι \”ισότιμος εταίρος του πολιτικού συστήματος\” και να έχει ρόλο στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα και από την άλλη –την ίδια μάλιστα ημέρα– να αρνείται την συμμετοχή του στην συζήτηση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου» τονίζει η κυρία Γεννηματά.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «διάσταση λόγων και έργων» που βρίσκει πλήρως αντίθετο το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους βιομηχάνους να επαναξιολογήσουν την θέση τους και να προσέλθουν στον διάλογο.

Τέλος, εκφράζει την ικανοποίηση του Κινήματος για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης μεταξύ της ΟΤΟΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την οποία και χαρακτηρίζει «σύμβαση ωριμότητας και ευθύνης».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook