Η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν κορυφαία θέματα στις εκδηλώσεις με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας» που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων άλλων νησιωτικών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα στην διάρκεια των σημερινών (Τρίτη) εργασιών υπογράφηκε «Σύμφωνο των Νησιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσία της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Σύμφωνο των Νησιών αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για την εισαγωγή σε τοπικό επίπεδο αειφόρων συστημάτων ενέργειας. Βασικός στόχος και επιδίωξη του Συμφώνου με ορίζοντα το 2020 είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας από ΑΠΕ στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Πάνω από 30 νησιά υπογράψαμε το Σύμφωνο. Δημιουργούμε ένα ισχυρό λόμπι για την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ποιότητας ζωής των πολιτών, ζητήματα για τα οποία θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.