Επιστολή με θέμα την καθυστέρηση σχετικά με το θέμα της Ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσού απέστειλε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης προς την Πρόεδρο της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Α.Ε (ΕΑΧΑ Α.Ε) κ. Ντόρα Γαλάνη.

Η επιστολή κοινοποιείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, την Γ.Γ ΥΠ.ΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Κώστα Σερράο.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου:

"Σε συνέχεια παλαιοτέρων συνεννοήσεών μας και προκειμένου να υποβάλετε αίτημα χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο για την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για τη βελτίωση της αισθητικής και της μορφολογίας των κτηρίων γύρω από το Μεγάλο Ανάκτορο, του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσού, καθώς και τη σήμανση της εισόδου σε αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε πολύ σημαντική την δράση αυτή και παρακαλούμε για την προώθηση του όλου θέματος το ταχύτερον δυνατόν.

Επισημαίνουμε ότι τόσο ο Δήμος όσο και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της θεωρούμε την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής του Ανακτόρου της Κνωσού, όπως και την ενοποίηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Χώρου με τους όμορους << Βίλα Αριάδνη, Καραβάν Σεράϊ, Βασιλική Έπαυλη, Ναός Διονύσου, Κατοικία Αρχιερέα και Τάφος Ιερό >> υψίστης σημασίας, και ως εκ τούτου Είναι προφανές ότι είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε βοήθεια ή συνεργασία.

Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας αλλά και του εξωτερικού, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κνωσού αναδείχθηκε πρώτος στις προτιμήσεις των Ολλανδών και σε κάθε περίπτωση είναι ο 2ος σε επισκεψιμότητα χώρος της Ελλάδος, μετά την Ακρόπολη.

Η σημερινή του εικόνα αναμφισβήτητα δεν είναι αντάξια της Διεθνούς Ακτινοβολίας του, ενώ η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσει πρόκριμα για την δημιουργία του φακέλου για την ένταξη της Κνωσού στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO."