Υλικά
• 1 κιλό ροφός
• 2 κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 ντομάτα (κομμένη σε φέτες)
• 120 ml. φρέσκια ντομάτα σε χυμό
• 100 γρ. σταφίδα
• 2 δαφνόφυλλα
• 150 ml. ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι αδειάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζετε μέσα το νεροπότηρο με το φρέσκο χυμό ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τη σταφίδα και ανακατεύετε.
Παίρνετε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζετε στον πάτο της τις ροδέλες της ντομάτας, ακουμπάτε επάνω τους το ψάρι. Αν είναι μεγάλο κόφτε το στη μέση. Βάζετε τη δάφνη, αλατοπιπερώνετε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο χλιαρό νερό μέχρι η σάλτσα να σκεπάσει σχεδόν το ψάρι.
Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.
Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρετε.

Για να γνωρίζουμε....
Ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού σε ένα πιάτο είναι κάτι που γνώριζαν πολύ καλά οι Κρήτες και ιδιαίτερα οι Μινωϊτες. Απο τα πολύ παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν στα φαγητά τους εκτός απο σταφίδες, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, κάστανα και αμύγδαλα. Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν μαζί με το μέλι τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Εξάλλου πρέπει να γνωρίζουμε οτι η καλλιέργεια του αμπελιού στο νησί χρονολογείται απο τα προϊστορικά χρόνια.