Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στη σημερινή σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να έχει παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα και η αντιμετώπιση, με ευνοϊκό τρόπο, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε φορολόγηση των αγροτεμαχίων με 10 έως 13 ευρώ το στρέμμα προσανατολίζεται η διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που συνεδρίασε σήμερα.

Στόχος της επιτροπής είναι να εισρρέυσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 700 με 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα αγροτεμάχια δεν θα έχουν όλα την ίδια μεταχείριση, καθώς θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με την καλλιέργεια και την τοποθεσία τους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει και ειδική κλίμακα ή θα ισχύσει η κλίμακα για τα αστικά ακίνητα.

Σχετικά με τους κατ\’ επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές, αλλά με στρεμματικό όριο, με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο αναζητούνται 3 με 3,1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από την κλίμακα φορολόγησης των αστικών ακινήτων αναμένονται έως και 700 εκατ. ευρώ παραπάνω από το αρχικό σενάριο, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα η πρόβλεψη αφορολογήτου.

real.gr-newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook