Μεγάλη είναι η συμμετοχή στις ψηφοφορίες στις τοπικές Ενώσεις των καθηγητών, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι καθηγητές ψηφίζουν με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της απεργίας.

Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, «ναι» στην απεργία λένε οι ΕΛΜΕ Α\’ Αχαΐας, Α\’ Κορινθίας, Β\’ Αιτωλοακαρνανίας, Πειραιά, Ρόδου, Α\’ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Β\’, Γ\’, Δ\’, Ε\’ και Στ\’ Αθήνας, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Β\’, Γ\’ Δυτικής Αθήνας, Ροδόπης, Λέσβου, Ικαρίας – Φούρνων, Α\’ Κυκλάδων, Α\’ Έβρου, Σιβιτανιδείου, Ε\’ Ανατολικής Αττικής, Ηλείας,Πάρου – Αντίπαρου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Χαλκιδικής.

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση καθώς η επιστράτευση θα ισχύσει κανονικά, ωστόσο είναι ενδεικτικό της σύμπνοιας στο σύνολο των καθηγητών για τους απεργιακούς του αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις τοπικές τους συνελεύσεις οι καθηγητές εγκρίνουν ή όχι τις προτάσεις της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων και πενθήμερη απεργία από τις 20 Μαΐου.

Για να εγκριθεί η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ θα πρέπει στη συνεδρίαση της κάθε ΕΛΜΕ να συμμετάσχει τουλάχιστον το 30% των εγγεγραμμένων καθηγητών και η πλειοψηφία αυτών που θα συμμετέσχουν να υπερψηφίσουν την απεργιακή εισήγηση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την ΟΛΜΕ και σε δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για «αυταρχική μεθόδευση που στερεί συνταγματικές ελευθερίες».

Αρχίζει η επιστράτευση

Παράλληλα, τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» φθάνουν ήδη από χθες στα χέρια των εκπαιδευτικών, με την κινητοποίησή τους να τίθεται σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι αύριο -όπως ορίζει η απόφαση- ενώ θα διαρκέσει και μετά τη λήξη των πανελλαδικών που ξεκινούν την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της επιστράτευσης, οι εξετάσεις, θα διεξαχθούν κανονικά.

Μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την αίτηση της ΟΛΜΕ για προσωρινή ακύρωση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι:

– Για τον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι η ηρεμία των υποψηφίων. Γι’ αυτό και δεν πυροδοτεί παραπολιτική διαμάχη με την ΟΛΜΕ. Επιλέγει τη στάση της υπεύθυνης σιγής.

– Άλλωστε, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, απεγκλωβίζοντας τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κυρίως τους μαθητές που αγωνιούν και ετοιμάζονται για την Παρασκευή.

– Η απόφαση του πρωθυπουργού για επιστράτευση των εκπαιδευτικών δεν έχει ηττημένους, παρά μόνο νικητές. Νικητές είναι αφενός οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούσαν και επιθυμούν να μην εγκλωβιστούν στα συντεχνιακά γυμνάσια του 11μελους Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Αφετέρου και πρωτίστως νικητές είναι οι μαθητές που απρόσκοπτα συνεχίζουν την προετοιμασία τους.

Εκπαιδευτικοί προπηλάκισαν τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ

Εκπαιδευτικοί προπηλάκισαν στα Προπύλαια τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Αντώνη Αντωνάκο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου στο θέμα της απεργίας των καθηγητών.

«Ήρθαμε εδώ όντας απεργοί σήμερα, γιατί απεργούμε πάντα, να καταγγείλουμε την απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και το άδειασμα των καθηγητών», δήλωσε δάσκαλος από το Αιγάλεω, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, διευκρινίζοντας ότι είναι επίσης γονιός παιδιού που δίνει πανελλαδικές.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η ΟΛΜΕ δεν συμμετέχει, καθώς είχε ζητήσει την κήρυξη απεργίας για την Παρασκευή, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Τη στάση της ΑΔΕΔΥ επέκρινε χθες έντονα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, κάνοντας λόγο για «κοροΐδία».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook