Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας είναι οι ανεπτυγμένες χώρες, τη στιγμή που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ - πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που τη μετριάζει - αυξήθηκε περισσότερο στα τρία πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το τέλος του 2010 από ό,τι στα προηγούμενα 12 χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν το αποτέλεσμα αυτό αρκετά αποτελεσματικά κατά το πρώτο στάδιο της κρίσης, χάρη στις υψηλότερες δαπάνες για κοινωνική πρόνοια και τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών.

Μετά τους φόρους και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα επίπεδα της εισοδηματικής ανισότητας και της σχετικής φτώχειας στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν ελαφρά μόνο υψηλότερα το 2010 σε σχέση με το 2007.

Καθώς πολλές χώρες του ΟΟΣΑ επικεντρώνονται πλέον στη μείωση των ελλειμμάτων και των δημόσιων χρεών τους, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος» να αυξηθούν η ανισότητα και η φτώχεια.

«Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων στην κοινωνία, ιδιαίτερα καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν τον αναγκαίο έλεγχο των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.


naftemporiki.gr από ΑΜΠΕ