Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη επισκέφτηκαν στο γραφείο του ο Δήμαρχος Γαύδου κ. Ευστράτιος Λαμπάκης, η Αντιδήμαρχος κα Ευαγγελία Καλλίνικου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο νησί.

Ένα σημαντικό θέμα που ανέφεραν στον Γενικό Γραμματέα είναι αυτό της έλλειψης ύδρευσης, κύρια κατά την θερινή περίοδο. Στις υφιστάμενες γεωτρήσεις έχει ελαττωθεί η παροχή τους και στη μία που ακόμη λειτουργεί έχει “καταστραφεί” ο υδροφόρος ορίζοντας και δυσλειτουργεί , τα δε πηγάδια έχουν υφαλμυρίσει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δεικτάκης κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο να μείνουν οι κάτοικοι στο νησί της Γαύδου χωρίς νερό, επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη ο οποίος αντιλαμβανόμενος και εκείνος πλήρως το πρόβλημα, ανταποκρίθηκε άμεσα και θα αποστείλει Γεωλόγο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στο νησί ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση των γεωτρήσεων και του υδροφορέα και να δοθεί λύση για το καλοκαίρι.

Ο κ. Δεικτάκης δεσμεύτηκε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα εκδώσει όλες τις σχετικές άδειες για την άμεση αντικατάσταση των γεωτρήσεων.

Επίσης αποφασίστηκε να εξετάσουν από κοινού με τον κ. Βουλγαράκη την δυνατότητα εξεύρεσης μόνιμης λύσης του προβλήματος. 

Ο κ. Δεικτάκης στη συνέχεια ανέλαβε την υποχρέωση ως Πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ να κατασκευαστεί μια νέα γεώτρηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και επικοινώνησε με τον κ. Ματζέλη τον Γενικό Δ/ντή του Οργανισμού ο οποίος θα προχωρήσει στην κατασκευή της γεώτρησης μετά την σχετική αξιολόγηση του Γεωλόγου στο κέντρο του νησιού ώστε να αντληθεί το νερό που ήδη έχει επισημανθεί ότι υπάρχει εκεί, προς όφελος των κατοίκων. 

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι αυτό της έλλειψης υπαλλήλων στο Δήμο. Μέχρι και σήμερα για δυόμισι χρόνια οικονομικές υπηρεσίες δεν υπήρχαν στο νησί και παραχωρούσε προσωπικό ο Δήμαρχος του Δήμου Καντάνου –Σελίνου κ. Δερμιτζάκης προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ( έλεγχος χρηματικών ενταλμάτων και ταμειακή εξόφληση αυτών). 

Ο κ. Δεικτάκης σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Δερμιτζάκη ζήτησε από τον Δήμαρχο να συνεχίσει να παρέχει έναν υπάλληλο για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Γαύδου. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τον Δήμο Γαύδου και θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Δήμαρχος Γαύδου κ. Λαμπάκης ευχαρίστησε τον κ. Δεικτάκη για τις άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις που θα ικανοποιήσουν τους κατοίκους του ακριτικού νησιού και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα είναι στη διάθεσή τους σε οτιδήποτε χρειαστεί, γιατί το συγκεκριμένο νησί γνωρίζοντας την θέση την οποία ευρίσκεται, έχει αυξημένες ανάγκες και οι κάτοικοί του πρέπει και να προστατευθούν και να στηριχτούν και αυτό θα επιδιώξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

Ο κ. Δεικτάκης επεσήμανε πως το νησί της Γαύδου κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως « γκρίζα ζώνη » , προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ΑΟΖ και να θέσουν υπό αμφισβήτηση περιοχές οι οποίες έχουν στο υπέδαφός τους κοιτάσματα πετρελαίου.