Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που απαρίθμησε τις δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τη διπλή δόση.

Κατά την εισήγηση του στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα μας με εντατική προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης πέτυχε την απόφαση εκταμίευσης διπλής δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τρεις προαπαιτούμενες δράσεις.

Οι δράσεις αυτές είναι:

• απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
• εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς
• ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις τελευταίες εξελίξεις και έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» που αντιμετώπισε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. «Είναι αυτές ακριβώς οι επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις στήριξης του ευρωπαϊκού και διεθνή παράγοντα που μας κάνουν, όχι βεβαίως να εφησυχάζουμε – γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς και δύσκολος ακόμη – αλλά οπωσδήποτε να αισιοδοξούμε ότι ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα βήματα για την τραπεζική ενοποίηση που προωθούν οι Βρυξέλλες και σημείωσε ότι «η αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στο οικοδόμημα της ευρωζώνης οφείλεται σε λάθη οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, σε λάθη εποπτείας των ευρωπαϊκών αρχών, είναι όμως σε μεγάλο βαθμό το προϊόν λανθασμένης αρχιτεκτονικής της ίδιας της ευρωζώνης».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση προκλήθηκε ένταση με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να έχει μετανιώσει το κόμμα του που είπε ότι η Ελλάδα είναι κατεστραμμένη χώρα και του υπενθύμισε ότι η χώρα έχει πάρει δάνειο συνολικά 240 δισ. ευρώ, με 1,5% επιτόκιο, και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια, γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εάν έτσι απαντάτε σε ερωτήσεις βουλευτών τότε εγώ δεν θέτω ξανά ερωτήματα, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και αποχώρησε από την αίθουσα.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook