Υλικά

• 500 γρ. γίγαντες (ελέφαντες)
• 400 γρ. αλεύρι
• 330 ml. μπύρα
• 60 γρ. ελαιόλαδο
• λίγο αλάτι

για τη σάλτσα

• 80 γρ. τοματοπολτό
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 100 ml. ελαιόλαδο
• 40 γρ. ξύδι
• 40 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Έχοντας μουλιάσει 8 ώρες πρίν τα φασόλια, τα βράζουμε σε άφθονο αλτισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά δεν πρέπει να λιώσουν.

Περνάμε απο σουρωτήρι και τα αφήνουμε κατα μέρος να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι μαζί με τη μπύρα και το ελαιόλαδο. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο και το αφήνετε τουλάχιστον 30 λεπτά.

Όταν έλθει η στιγμή τηγανίζετε τους γίγαντες σε καυτό ελαιόλαδο αφού τους βουτήξετε έναν έναν στο κουρκούτι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα τσιγαρίζοντας ελαφρά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον πελτέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη, το ξύδι. Ρίχνετε και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την περνάτε από το μίξερ να γίνει βελούδινη.

Στήνουμε σε πιάτο τοποθετώντας στη βάση τη σάλτσα και απο πάνω τα κεφτεδάκια.