Καζάνι που βράζει είναι για μία ακόμα φορά ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, που κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2013 διαπίστωσε ότι το ποσοστό της επιλεξιμότητας και άρα της επιδότησης των δηλωθεισών εκτάσεων έχει μειωθεί κατά 37,5%!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, Μανώλης Κουγιουμουτζής έστειλε μία οργισμένη επιστολή, όπου αναρωτιέται ποιοι είναι εκείνοι που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στην επιστολή του ο κ. Κουγιουμουτζής ζητά από τους φορείς και τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο να συντονιστούν και να αντιδράσουν.

Αναλυτικά, σημειώνει:

«Με μεγάλη έκπληξη παρατηρήθηκε ότι κατά την έναρξη της ενεργοποίησης των ΔΕΕ 2013 στο Νέο Χαρτογραφικό Υπόβαθρο που έχει σταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις Ενότητες που είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκότοποι υπάρχει μείωση της επιλεξιμότητας κατά ποσοστό 37,5 %. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός που δήλωνε 100 στρέμματα για να ενεργοποιήσει τα ΔΕΕ, την εξισωτική αποζημίωση και τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις αντί των 100 στρεμμάτων θα έχει επιλέξιμα 62,5 στρέμματα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι η μείωση των εισοδημάτων των παραγώγων.

Σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ενημερωθούμε πως πρόεκυψε το παραπάνω θέμα ούτε από ποιον πρόεκυψε. Είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρόικας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του ΟΠΕΚΕΠΕ ή της Ελληνικής Τρόικας;
Κανείς δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει και δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε πότε και πώς θα εφαρμοστεί.

Κατά την εκτύπωση της Αίτησης Ε.Ε. του παραγωγού φαίνεται το σύνολο των στρεμμάτων που δηλώνει και όχι το ποσοστό της επιλεξιμότητάς τους. Με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο παραγωγός θα βρεθεί προ μεγάλων εκπλήξεων την ημέρα της πληρωμής των επιδοτήσεων αφού το ποσό που θα εισπράξει θα είναι κατά πολύ λιγότερο από αυτό που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια.

Η εξισωτική αποζημίωση του θα έχει μειωθεί κατά 37,5 % ενώ το ποσοστό της μείωσης της επιδότησης των βιολογικών εκμεταλλεύσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί μιας που απατούνται σταθεροί κωδικοί και σταθερά στρέμματα.

Μπορεί λοιπόν κατά την εφαρμογή της μείωσης της επιλεξιμότητας των στρεμμάτων οι βιολόγοι παραγωγοί να μην πληρωθούν καθόλου και να δουν να τους επιβάλλονται και ποινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, ελαιοπαραγωγοί που έχουν καλλιέργειες εντός ενοτήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως βοσκότοποι θα δουν τη μείωση της άξιας των ΔΕΕ κατά το ίδιο ποσοστό.

Συνολικά από το Νομό Ρεθύμνης, τον Κύρια Αιγοπροβατοτροφικό Νομό της Χώρας χάνονται περίπου 300.000 (τριακόσιες χιλιάδες) στρέμματα με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες παραγώγων να επηρεάζονται.

Εάν έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι του παραπάνω σχεδίου είτε να μειώσουν την εξισωτική αποζημίωση κατά 37,5%, είτε να κάνουν μεταφορά επιδοτήσεων με τη Νέα ΚΑΠ σε άλλες περιοχές την Ελλάδας ας βγουν να το πουν καθαρά και να σταματήσουν τις εκπλήξεις τη μέρα των πληρωμών.

Στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχτεί ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής για να βγει από την κρίση που διανύει. Εάν αυτά είναι μέτρα στήριξης του Πρωτογενή Τομέα παραγωγής τότε μάλλον ζούμε εμείς σε άλλη Χώρα!

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, Βουλευτές όλης της Κρήτης – Περιφερειάρχη-Δημάρχους όλης της Κρήτης-Προέδρους Ενώσεων και Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους σε συντονισμό ενεργειών για απόρριψη του παραπάνω σχεδίου».

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook