Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προωθεί τη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια στην Ελλάδα με δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Τα 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα.

Οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.

Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια.

Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.

Επέκταση φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη

Ομοίως, ύστερα από ένα πρώτο δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε το 2012, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη.

Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ (με δάνεια συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2011-12).

Συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και τροφοδοτώντας με αέριο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα εκτοπίσει λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Με αυτή τη δεύτερη (και τελευταία) δόση, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Mihai Tanasescu, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Τα δάνεια που υπογράφουμε για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και του ενεργειακού τομέα αντιπροσωπεύουν σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη και την αειφόρο οικονομική μεγέθυνση. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον συνάδουν πλήρως με το \”Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη\” και με τις προτεραιότητες που έχει καθορίσει το Συμβούλιο ECOFIN.

Στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει κυρίως χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την προαγωγή της χρήσης νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται:

(i) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ, με πολυάριθμες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, (ii) τα έργα της ΔΕΠΑ που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, και ειδικότερα επενδύσεις στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χάρη στις οποίες αυξήθηκε η δυναμικότητα του σταθμού και ενισχύθηκε η ασφάλεια του εφοδιασμού, και (iii) η κατασκευή του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης, που συνδέει την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη και με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει έργο της ΤΕΡΝΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο αυτό, το οποίο αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, προάγει την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook