Τον χαμηλότερο πληθωρισμό, σε ετήσια βάση, στην ευρωζώνη αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η χώρα μας σημείωσε αρνητικό πληθωρισμό της τάξης του -0,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, τη στιγμή που ο πληθωρισμός σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στο 1,2%, μειωμένος σε σχέση με το 1,7% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ελλάδα, βρέθηκε η Λετονία (-0,4%), ενώ τρίτη κατατάχθηκε η Σουηδία (0,0%). Στον αντίποδα, οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (4,4%), την Εσθονία (3,4%) και την Ολλανδία (2,8%).

Σε μηνιαία βάση ωστόσο, δηλαδή μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, η Ελλάδα σημείωσε πληθωρισμό 0,5%, καθαρά πάνω από το αρνητικό -0,1% της ευρωζωνης και από την πλειονότητα των υπόλοιπων μελών της ΟΝΕ.

Συγκεκριμένα, μονάχα η Μάλτα (2,9%) και η Σλοβακία (0,6%) βρέθηκαν πάνω από την Ελλάδα ανάμεσα στα 17 μέλη του κοινού νομίσματος.

Παρά ταύτα, η Ελλάδα κατέγραψε το χαμηλότερο μέσο όρο πληθωρισμού κατά το δωδεκάμηνο μεταξύ Απριλίου 2012 και Απριλίου 2013, με 0,4%, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%).

Ο πληθωρισμός στην ευρύτερη Ε.Ε. μετρήθηκε στο 1,4%, έναντι 1,9% τον Μάρτιο.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook