Ολοένα περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο για την ψυχαγωγία τους ενώ πολλές δηλώνουν μάλιστα ότι έχουν εθιστεί, σύμφωνα με στοιχεία ψυχολόγων και οργανώσεων για τις τάσεις των χρηστών του διαδικτύου.

Όπως υποστηρίζει ο Τζέισον Ντιν της βρετανικής οργάνωσης Quit Porn Addiction, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν εθιστεί στην πορνογραφία στο διαδίκτυο, σχεδόν ένας στους τρεις πελάτες του είναι γυναίκες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Πριν από δύο χρόνια το ποσοστό των γυναικών που κατέφευγε στην οργάνωσή του ήταν μηδενικό. «Θυμάμαι που ήρθα σε επαφή με την πρώτη γυναίκα πελάτισσά μου και σκεφτόμουν ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο. Σήμερα, συμβουλεύω περίπου 70 γυναίκες τον χρόνο, που έρχονται για δικό τους πρόβλημα και όχι του συντρόφου τους», είπε ο κ. Ντιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που τα δύο φύλα εθίζονται στην πορνογραφία.

Η διαδικασία της έκθεσης, του εθισμού και της απευαισθητοποίησης στις σκληρές πορνογραφικές εικόνες ακολουθούν τα ίδια πρότυπα. Η βασική ωστόσο διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έγκειται στην ενοχή που αισθάνονται οι γυναίκες για αυτή την πράξη σε αντίθεση με τους άνδρες.

«Ο εθισμός στο πορνό θεωρείται πρόβλημα των ανδρών – συνεπώς δεν είναι αποδεκτό για τις γυναίκες. Υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των γυναικών ότι πρόκειται για κάτι κακό, βρόμικο και λάθος», προσέθεσε ο κ. Ντιν. Και ενώ μία στις έξι γυναίκες δηλώνει ότι παρακολουθεί πορνό στο Διαδίκτυο, μία βρετανική έρευνα του 2006 έδειξε ότι το 17% των γυναικών χαρακτηρίζει τον εαυτό του «εθισμένο».

Οι γυναίκες που παρακολουθούν συχνά ταινίες πορνό στο διαδίκτυο έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς δεν μπορούν να συμβιβάσουν τη σωματική ευχαρίστηση που λαμβάνουν από αυτό με την πνευματική αποστροφή που αισθάνονται προς το συγκεκριμένο θέαμα.

«Το πορνό έχει μία άμεση επενέργεια στο ανθρώπινο σώμα, εγκέφαλο και ψυχισμό, ακόμη και εάν αποδοκιμάζεις αυτό που βλέπεις… Ετσι οι γυναίκες έρχονται σε μία κατάσταση που το σώμα τους λέει \”ναι\” και το μυαλό τους λέει \”όχι\” – και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αναστάτωση»,  εξήγησε ο ψυχοθεραπευτής Φίλιπ Χόντσον του Βρετανικού Συλλόγου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook