Σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις των Ιαπώνων, ειδικών και αξιωματούχων, όσον αφορά την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Αν και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco τόνισε ότι η διαρροή ραδιενέργειας στο εργοστάσιο μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, επισήμανε ότι η διαρροή μειώνεται.

Οι σχετικές δηλώσεις έχουν ως εξής:

«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ» είπε σήμερα στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της TEPCO.
 
Μόνο λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι η κατάσταση με τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταίτσι «σταθεροποιείται βήμα-βήμα». 

Νωρίτερα, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας είχε αναβαθμίσει το επίπεδο της σοβαρότητας της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ανάλογη με εκείνη του Τσερνόμπιλ. 

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

ΙΑΕΑ: «Είναι πολύ διαφορετικά τα δυστυχήματα»

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αναβαθμίσει το επίπεδο της σοβαρότητας της κρίσης, δεν σημαίνει ότι συγκρίνεται με εκείνη του Τσερνόμπιλ, επισήμανε ο Ντέινις Φλόρι, από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Είναι ένα τελείως διαφορετικό δυστύχημα», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε το 1986, κατά το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς. Στην Ιαπωνία, διέρρευσε μόλις το 7% της συνολικής ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει τότε.

«Δεν συγκρίνεται με το Τσερνόμπιλ»

Και άλλοι ξένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση στη Φουκουσίμα με αυτό που συνέβη στο Τσερνόμπιλ. «Δεν προσεγγίζει το επίπεδο εκείνο. Αυτό που συνέβη στο Τσερνόμπιλ ήταν τρομακτικό. Εξερράγη και δεν υπήρχε τρόπος να περιοριστεί», επισήμανε ο Μουρέι Γιένεξ, καθηγητής στο πολιτειακό νοσοκομείο της Καλιφόρνια και πρόσθεσε: « «Αντέχουν τα μέσα περιορισμού, το μόνο που δεν είχε αποτέλεσμα είναι η δεξαμενή καυσίμου που έπιασε φωτιά».

Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ έχει καταταχθεί στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, που σημαίνει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον».


tanea