Με το σχέδιο για απομακρύνσεις επιόρκων να έχει ναυαγήσει, πολλά προβλήματα παρατηρούνται στην κατάρτιση της λίστας των 2.000 προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, που θα προκύψει από την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων. Την ίδια ώρα, καθυστρήσεις σημειώνονται στη διαδικασία της μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων.

Στην κυβέρνηση «σβήνουν και γράφουν» την περίφημη λίστα με τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, ενώ η μνημονιακή δέσμευση ορίζει ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν γίνει οι πρώτες 2.000 απολύσεις από τον δημόσιο τομέα.

Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία, παρατηρούνται πολλά προβλήματα. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι σύντομα θα κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες.
Μέχρι το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή, στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Δ.Σταμάτη, που συντονίζει την προσπάθεια περιορισμού του δημοσίου τομέα και εποπτεύει το εγχείρημα της απομάκρυνσης των πρώτων υπαλλήλων από το Δημόσιο, αναμένεται να έχει φθάσει η «ακτινογραφία» των υπουργείων, δηλαδή ποιους φορείς και οργανισμούς εποπτεύουν και οι προτάσεις για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.

Η επόμενη φάση αφορά την απομάκρυνση των πρώτων 2.000 υπαλλήλων και υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες, ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά για το κατά πόσο θα συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κατάλογος.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο ηχηρό όνομα. Γι\’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει τουλάχιστον ένας φορέας-οργανισμός που θα κάνει αίσθηση.

Επίσης, η Επιτροπή υπό τον κ. Σταμάτη εξετάζει ακόμη και περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση με σκοπό να μειωθεί το προσωπικό μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα την ερχόμενη Κυριακή, θα γίνουν υπό την προεδρία του συσκέψεις την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητηθούν το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και οι επόμενες άμεσες κινήσεις.

Στη σύσκεψη αναμένεται να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και το οποίο θα προβλέπει ότι όσοι υπάλληλοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται, θα απολύονται αυτόματα.

Εξάλλου, αυτή είναι και η ασφαλής και συνταγματικά ορθή επιλογή καθώς η αρχική σκέψη για απομακρύνσεις των επίορκων «ναυάγησε» διότι θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα, αφού σε πολλές υποθέσεις δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για πειθαρχικά παραπτώματα.

Καθυστερήσεις στις μετατάξεις

Με το μαρτύριο της σταγόνας μοιάζει για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους η υπόθεση της μετάταξης στις νέες θέσεις τους.

Έχουν συμπληρωθεί δεκαοκτώ ημέρες από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για τη διάθεση των υπαλλήλων. Ήδη το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων, που περιμένουν εδώ και μέρες να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη μετακίνησή τους και την ανάληψη καθηκόντων, έχει θορυβήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο έχει ενημερώσει ότι επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης (πράξη μετάταξης) «με στόχο οι υπό μετακίνηση υπάλληλοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις νέες τους θέσεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Εξήγησε ότι διεκπεραιώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και λύνονται κάποια τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν, ώστε σύντομα να γίνει η μετακίνησή τους.

Τα οριστικά αποτελέσματα για την κινητικότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων είχαν αναρτηθεί στις 29 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Οι πίνακες με τις θέσεις στις οποίες μετακινούνται απεστάλησαν τότε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου ο υπουργός να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης. Ωστόσο, πέρασαν ήδη 15 ημέρες και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση του ΦΕΚ ώστε οι μεταταγέντες να πάρουν το δρόμο για την ανάληψη υπηρεσίας στις νέες θέσεις.

Πάντως, όπως τόνιζαν από το επιτελείο του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το ζήτημα κλείνει άμεσα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη συνεδρίασε το Τριμελές Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά με τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Αναμένεται ότι σύντομα ο υπουργός θα υπογράψει την απόφαση για μετάταξη των υπαλλήλων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook