Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις «First International Whitefly Symposium» που θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 Μαΐου 2013 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Πάνω από 100 Επιστήμονες μετά το πέρας του συνεδρίου θα επισκεφθούν το Δήμο Φαιστού όπου και θα επισκεφθούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι και στις Μοίρες.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού, ενώ το Bill & Melinda Gates Foundation χρηματοδοτεί τη συμμετοχή στο Συμπόσιο Αφρικανών Επιστημόνων και Ερευνητών, αλλά και τη φροντίδα νεογνών και παιδιών, των οποίων οι μητέρες θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συμποσίου.

Στο συνέδριο επίσης, θα δώσουν το παρόν οι σημαντικότεροι επιστήμονες του χώρου από όλο τον κόσμο. Επίσης θα το υποστηρίξουν διεθνή κοινωφελή ιδρύματα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Ο Δήμος Φαιστού πρωτοπορεί συμμετέχοντας ενεργά στο Διεθνές συμπόσιο, καθώς το κεντρικό τμήμα του Δήμου αποτελείται από πεδινές εκτάσεις και χαμηλούς λόφους, ενώ η γη καλλιεργείται εντατικά με πιο συνήθη καλλιέργεια αυτή της ελιάς, του αμπελιού και των υπαίθριων και θερμοκηπιακών κηπευτικών, καθώς και των σιτηρών. Καλεί τους γεωπόνους και τους ενδιαφερόμενους να το παρακολουθήσουν.

Tα αλευρώδη (κυρίως τα είδη Bemisia tabaci και Trialeurodes vaporariorum) θεωρούνται από το σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς παγκοσμίως και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξελίξεις στο χώρο αυτό είναι εξαιρετικά έντονο. Σ

το Συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις των επιστημονικών ερευνών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, διοργανώνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και φέρει την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόβλημα του Αλευρώδη είναι σημαντικό για την πρόοδο του πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200 επιστήμονες και ερευνητές. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 33 χώρες από τέσσερις ηπείρους – Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία.

Ανάμεσα τους, δύο καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της Περιβαλλοντικής Επιστήμης θα παραθέσουν τις κύριες ομιλίες του Συμποσίου.

Πρόκειται για τους επίσημους κύριους προσκεκλημένους ομιλητές: Prof. George K. Roderick από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Dr. Paul De Barro από τον Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – SCIRO) της Αυστραλίας.

Η δυναμική της διοργάνωσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα και το σύνολο των επιστημονικών προφορικών και αναρτημένων διαλέξεων από ομιλητές με διεθνή αναγνώριση οι οποίες ανέρχονται σε 169 (69 προφορικές και 100 αναρτημένες).

Το Συμπόσιο θα παρακολουθήσουν ερευνητές και επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων φυτοπροστασίας της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ως Δήμος Φαιστού καλούμε λοιπόν, όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.whitefly.gr, για περισσότερες πληροφορίες και στο e-mail [email protected] καθώς και στο γραφείο Δημάρχου τηλ. 2892340203.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook