To 2014 θα γίνουν τα επόμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που δημοσιεύει το Bloomberg. Θα προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αρχή ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη νέα σειρά των ελέγχων αντοχής, ώστε να προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ο οποίος θα βοηθήσει «να καθησυχαστούν οι φόβοι σχετικά με την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη».

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναλάβει η ΕΚΤ τον ρόλο της κοινής εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και διαρρηγνύοντας τη σχέση μεταξύ της φερεγγυότητας των τραπεζών και των δημόσιων οικονομικών των χωρών.

Η EBA διεξήγαγε τα τελευταία επίσημα stress tests των τραπεζών το 2011, τα οποία επικρίθηκαν διότι απέτυχαν να διαπιστώσουν προβλήματα στις τράπεζες.

«Οι συστάσεις που κάναμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ευθυγράμμισαν τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών με αυτά των μεγαλύτερων διεθνών ανταγωνιστών τους.

» Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και την αυτοσυγκράτηση που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτό αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αξιοπιστία των επόμενων πανευρωπαϊκών stress tests» δήλωσε ο επικεφαλής της EBA Αντρέα Ενρία.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τι είδους τράπεζες εποπτεύουμε» είπε από την πλευρά του Άσμουσεν στους δημοσιογράφους.

Ο έλεγχος των ισολογισμών «θα διεξαχθεί από την ΕΚΤ σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές» και «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν αρχίσει η λειτουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού» πρόσθεσε ο κ. Άσμουσεν.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook