Προθεσμία δέκα ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποδώσουν στις ΔΟΥ κατασχεθέντα ποσά από λογαριασμούς καταθετών των ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με απάντηση του Γιώργου Μαυραγάνη σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, νέα διάταξη του υπουργείου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών οι έφοροι έχουν την υποχρέωση να επιδιώκουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά και ποινικά μέτρα.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το bankingnews.gr, είναι και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά το υπουργείο έχει προσθέσει στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός δέκα ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια του να ανεβάσει ταχύτητα στα έσοδα, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους .

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με τον υφυπουργό έχει συσταθεί ειδική Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, που είναι αρμόδια για τα χρέη των μεγάλων οφειλετών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες όλης της χώρας μέχρι φέτος τον Μάρτιο ανέρχονται σε 55,1 δισεκατομμύρια ευρώ και παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 55,3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριου του 2013.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των χρεών ήτοι 52,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν την δυνατότητα οι φορολογούμενοι να το αποπληρώσουν σε 48 δόσεις ή εφάπαξ γλιτώνοντας το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Για το υπόλοιπο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει 12 δόσεις εξόφλησης που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φθάσουν και τις 24.

Όσοι φορολογούμενοι κλείσουν τα αυτιά τους στη νέα ρύθμιση των χρεών που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2013 θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυτών των χρεών.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων ( ΠΟΜΙΔΑ) διαφωνεί με την όλη αυτή διαδικασία και ζητά να αποποινικοποιηθεί η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας ( όπως ο ΦΑΠ, το ΕΕΤΗΔΕ, κ.ά).

"Οι φόροι αυτοί βεβαιώνονται αυτόματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών", τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι "οι ποινικές διώξεις κατά των οφειλετών ασκούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου επί είκοσι μήνες, ενώ για τους πραγματικούς εγκληματίες όπως είναι γνωστό δεν ξεπερνά τις 48 ώρες".