Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της «για αρκετό διάστημα» στηρίζοντας την ανάπτυξη, είπε ο Γιοργκ Ασμουσεν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την Παρασκευή.

Με την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση, η ΕΚΤ έχει περικόψει το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ενώ τον Μάιο παρέτεινε κατά ένα έτος το πρόγραμμα απεριόριστης χρηματοδότησης των τραπεζών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών στο 1,2% τον Απρίλιο, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στην ΕΚΤ αναφορικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Ο Ασμουσεν, όπως αναφέρει το Reuters, είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερ χρησιμοποίησε τον ίδιο τόνο σε ομιλία του στην Ορλεάνη της Γαλλίας, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να παρέχει άφθονη ρευστότητα στην ευρωζώνη για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Το λέμε αυτό γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην μεταβατική αυτή περίοδο για την ευρωζώνη σημαίνουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική για αρκετό διάστημα», εξήγησε ο ίδιος.

O επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τα στοιχεία που ανακοινώνονται και ότι θα είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια και άλλο, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου καταθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν.


in.gr