Μαγική συνταγή που θα μας βοηθήσει όλους να πατήσουμε τα 100 δεν υπάρχει. Ωστόσο, κατά καιρούς διάφορες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν κάποια μικρά… μυστικά τα οποία αν τα ακολουθήσει κανείς θα εξασφαλίσει τη μακροζωία.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές τα μυστικά της μακροζωίας κρύβονται μεταξύ άλλων στον καφέ, τις πιπεριές, τη γυμναστική, τόσο του σώματος όσο και του μυαλού, αλλά και στο γέλιο.

Συγκεκριμένα τα 12 μυστικά της μακροζωίας, βάσει διαφόρων επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με το Newsbomb έχουν ως εξής:

Διαβάστε ένα περιοδικό ανάποδα

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όταν ένας άνθρωπος συνειδητά πιέζει τον εαυτό του λίγο λίγο κάθε μέρα, υποβάλλει τον εγκέφαλό του σε ήπιο στρες, βλάπτοντας τα κύτταρά του. Καθώς ο οργανισμός επιδιορθώνει αυτές τις βλάβες στα κύτταρα, επιδιορθώνει και αυτές που σχετίζονται με το γήρας.

Προτιμήστε τα κόκκινα τρόφιμα

Γυρίστε το στα κόκκινα προστάζουν οι επιστήμονες, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, για παράδειγμα οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη C απ\’ ό,τι τα πορτοκάλια, τα παντζάρια περιέχουν νιτρώδη άλατα που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι τομάτες είναι πλούσιες στην πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια στην αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική ρεσβερατρόλη.

Τρέξτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Κούπερ στο Ντάλας η ταχύτητα με την οποία μπορεί κάποιος να διασχίσει τρέχοντας 1.600 μέτρα στα 40 και στα 50 του χρόνια, αποτελεί σημάδι εμφάνισης κάποιας μορφής καρδιοπάθειας τρεις ή τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Οι άντρες, όμως, που δυσκολεύονται να τα διανύσουν σε 10 λεπτά και οι γυναίκες σε 12, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Σε τέτοια περίπτωση, βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση, αρχίζοντας να περπατάτε καθημερινά με γρήγορο βήμα – και σταδιακά αρχίζοντας να κάνετε αργό τζόκινγκ.

Αρχίστε να κάθεστε και να σηκώνεστε από το πάτωμα χωρίς να στηρίζεστε πουθενά

Οσοι κατορθώνουν μετά τα 50 τους να κάθονται στο πάτωμα και να σηκώνονται χωρίς να στηρίζονται πουθενά, διατρέχουν πέντε έως έξι φορές χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους χρειάζονται στήριξη, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης».

Να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα.

Ενα φλιτζάνι τσάι την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οπως προκύπτει από αυτή ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο αίμα, ενώ έπειτα από ένα έμφραγμα αυξάνονται κατά 28% τα ποσοστά επιβίωσης.

Αυξήστε κατά μία τις ώρες που κοιμάστε

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μια έξτρα ώρα ύπνος κάθε βράδυ μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, προστατεύοντας έτσι σημαντικά από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Να πλένετε καθημερινά τα δόντια σας.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη σουηδική μελέτη το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει από τον πρόωρο θάνατο. Με τη βοήθεια 1.390 εθελοντών διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν βούρτσιζαν τα δόντια τους και είχαν συνεπώς υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων τους, διέτρεχαν 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων στα δόντια συσχετίστηκαν με θάνατο από καρκίνο έως και 13 χρόνια νωρίτερα.

Να γελάτε

Οτι στο γέλιο βρίσκεται ένα από τα μυστικά της μακροζωίας είναι γνωστό. Πάμπολλες μελέτες το επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν είναι αληθινό και «βγαίνει» απ\’ την κοιλιά, βελτιώνει τη ροή του αίματος σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%. Αρκετές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας.

Παντρευτείτε, αποκτήστε πολλούς φίλους ή έστω ένα σκυλάκι

Μία μελέτη-σταθμός για τη μακροζωία που ονομάζεται Grant, άρχισε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και διήρκεσε επτά δεκαετίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άφθονοι καλοί φίλοι και ένας ευτυχισμένος γάμος μπορούν να χαρίσουν χρόνια στη ζωή μας. Ωστόσο, χρόνια κερδίζουν και οι εργένηδες που φροντίζουν να ζουν συντροφιά με ένα σκυλάκι.

Υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα «κλειδιά» της μακροζωίας. Βάσει αυτής το καθημερινό μενού πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, όσπρια, ψάρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα γλυκά.

Να πίνετε καφέ

Επιστήμονες από το Εθνικό Ιδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι λάτρεις του καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη και λοιμώξεις, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ. Η μείωση στη θνησιμότητα μεταξύ των εθελοντών που έπιναν καφέ ήταν της τάξεως του 10-15%.

Φάτε τα μήλα με τη φλούδα

Ποιος δεν έχει ακούσει το περίφημο «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτό που όμως ίσως να μην έχει ακούσει κάποιος αλλά επιβεβαιώνει το πανεπιστήμιο της Αϊόβα ένα μήλο την ημέρα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία – αρκεί να μην το ξεφλουδίζουμε. Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», έδειξε ότι με το πέρασμα του χρόνου η καθημερινή κατανάλωση μήλου αυξάνει τη μυϊκή μάζα, μειώνει τη χοληστερόλη και το σωματικό λίπος, ενώ βελτιώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

alfavita.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook