Η κυβέρνηση προωθεί την ένταξη της επένδυσης στο Τοπλού μέσω της διαδικασίας των “Fast Track” και της περιβόητης εταιρείας invest in Greece!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας \”Πατρίς\” από κυβερνητικά στελέχη(που διατηρούν και επαγγελματική σχέση με την εταιρεία!) και την ‘Loyalward Ltd -Μinoan Group’ μεθοδεύεται ο… καλλωπισμός του αρχικού σχεδίου και το δήθεν ‘κούρεμα’ της επένδυσης που απέρριψε το ΣτΕ για να την περάσουν από τη διαδικασία Ταχείας αδειοδότησης που καθορίζει τις πλέον ευέλικτες διαδικασίες για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων!

Ο σχεδιασμός που μεθοδεύεται από τους Εγγλέζους και κυβερνητικά στελέχη είναι απλός: η αλλαγή του ονόματος και από ‘Κάβο Σίδερο’ την ονομάζουν…«Itanos Hotel» ,ενώ αφού ‘κόβουν’ ορισμένες επενδύσεις και επίμαχα σημεία την πλασάρουν ως κάτι νέο, ελπιδοφόρο και δημιουργία «μίας πραγματικά πρότυπης αειφορικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»!

Στις 120 και πλέον σελίδες της νέας μελέτης, που αποκαλύπτεται σήμερα από την εφημερίδα \’Πατρίδα\’, δεν λέγεται ούτε κουβέντα για τις δικαστικές διαμάχες και τις εκκρεμότητες, τις τοπικές αντιδράσεις και τα όσα έχουν προηγηθεί. Αλλά περιγράφεται στην ουσία το ίδιο έργο που έχουν απορρίψει οι ανώτατοι δικαστές, στην ίδια έκταση των 26000 στρεμμάτων για την οποία κατηγορούνται δημόσιοι λειτουργοί και ιερωμένοι ότι συνέβαλαν για να ‘λεηλατηθεί’ η δημόσια περιουσία…

Σταθερή στην υπό κατάθεση μελέτη και η Loyalward Ltd και φυσικά όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Απορίας άξιο είναι επίσης ότι αναφέρεται στο σχέδιο ως δικηγόρος της εταιρείας πρόσωπο το οποίο συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της invest in Greece που θα κρίνει την επένδυση! Εάν όπως όλα δείχνουν είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο τίθεται μείζον δεοντολογικό και ηθικό ζήτημα για το δικηγόρο και τον ίδιο τον κ. Παμπούκη…

Στην πραγματικότητα τη διαδικασία ένταξης στα “Fast Track” είχε προαναγγείλει η ίδια η εταιρεία, στο τέλος Φεβρουαρίου , αλλά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει έμοιαζε με όνειρο θερινής νυχτός ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , αλλά και το βούλευμα που στέλνει στο σκαμνί όλους όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση δίδοντας τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου στο μοναστήρι και στη συνέχεια στην αγγλική εταιρεία. Ωστόσο, το νεώτερο και εντυπωσιακό νέο είναι ότι η εταιρεία έχει \”εσωτερική\” βοήθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την invest in Greece –την έχει στήσει ο υπουργός κ.Παμπούκης το γραφείο του οποίου είχε επαγγελματική σχέση με την εταιρεία- έχει αναλάβει να προωθήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα αυτή την επένδυση διαφημίζοντάς τη κιόλας!

Συγκεκριμένα στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα διαφημίζεται ως μία από τις 4 μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα!

«…• Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc. με έδρα το Λονδίνο. Διαμέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd. πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγικά επιλέξει την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής ως στόχο προτεραιότητας και κατ’ επέκταση ενθαρρύνει τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών θέρετρων.

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη φήμη της Ελλάδας, οι θαυμάσιοι φυσικοί πόροι και η σωστή επιλογή ανεξερεύνητων τοποθεσιών με τη δημιουργία άριστης υποδομής αποτελούν τον κατάλληλο συνδυασμό επιτυχίας» αναφέρεται επί λέξει!

Κάτι ανάλογο έλεγε και η εταιρεία από τα τέλη του Φεβρουαρίου ενώ προχθές που δήλωσε ότι μπαίνει στην κρουαζιέρα το επανέλαβε:

«…Η Minoan Group PLC (MIN.LN), εταιρεία ανάπτυξης τουριστικών μονάδων, ανακοίνωσε ότι θα επωφεληθεί από το νέο νόμο Fast Track που στόχο έχει να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα.

Η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, έναντι 38 εκατ. βρετανικών λιρών, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μακροχρόνια νομική διαμάχη για την λήψη πολεοδομικής άδειας, η οποία κορυφώθηκε με την απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της έγκρισης.

Ωστόσο, οι νέος νόμος που αποσκοπεί στον καθορισμό ελεύθερων διαδικασιών για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους της χώρας, παρέχει την δυνατότητα έναρξης του project, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία εξετάζει επίσης μια σειρά πιθανών εξαγορών στον τουριστικό τομέα» ανέφερε τότε.

Το ζήτημα πάντως που τίθεται εκτός από το νομικό-πολιτικό μέρος του έχει κυρίως να κάνει με το ηθικό και δεοντολογικό: μπορεί η κυβέρνηση ή κάποια στελέχη της να προωθούν ένα σχέδιο για το οποίο η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταρχήν εκφραστεί αρνητικά και τα ποινικά δικαστήρια εκκρεμούν; Μπορεί να προωθείται ένα σχέδιο από κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχέση επαγγελματική με την εταιρεία;

Τι λέει η νέα μελέτη

Με βάση τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι Εγγλέζοι και αναφέρουν στη ‘νέα’ μελέτη η Loyalward Ltd θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια συνολικού ύψους 373.343.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Σο 30% αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από ίδια κεφάλαια της εταιρίας και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.

Η βιωσιμότητα της επένδυσης θα διασφαλιστεί με δύο προϋποθέσεις:

• Σην ταχεία έκδοση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή των μονάδων. Σο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τοποθετεί δεσμευτικά την ολοκλήρωση των κατασκευών και την λήψη των απαραίτητων αδειών λειτουργίας των μονάδων την άνοιξη του 2013
-. Σην λειτουργία των μονάδων και την δημιουργία εσόδων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται.
• Σην ευθύνη της διοίκησης της επένδυσης θα έχει το ΔΣ της Loyalward Ltd., συνεπικουρούμενο από τον μηχανισμό διοίκησης που οφείλει να ολοκληρώσει την επένδυση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δράσεων που περιγράφεται στην παρούσα.

Η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων επενδύσεων, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση του απαιτούμενου οργανωτικού σχεδιασμού και στελέχωσης των ξενοδοχειακών μονάδων, θα οδηγήσει στο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία δυο από τα τρία σχεδιαζόμενα(ονομασία Γκολφ, Γκράντες, Κρύσταλλο και συνολικής δυναμικότητας 2.996 περίπου κλινών) να κατασκευαστούν ξενοδοχεία εντός των πρώτων μηνών του 2013.

Η ολοκλήρωση του τρίτου ξενοδοχείου σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2013. Έτσι, μπορούν να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας και συνεχώς θετικών ετήσιων ταμειακών υπολοίπων σε μια στιγμή όπου αναμένεται και η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Οικονομίας.

Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες 5, 6 και 7 αστέρων που σχεδιάστηκαν, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης αλλά και στην προβολή των τοπικών της προϊόντων και τον παραγόμενο πολιτισμό που βασίζεται στην παράδοση, καθιστώντας τις μονάδες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της επένδυσης αυτόνομο λόγο επίσκεψης στην Κρήτη στον τοπικό πληθυσμό αλλά κυρίως στους νέους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της.

πηγή Πατρίς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook