Τον Φεβρουάριο του 1943 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμεις σκόπευαν να στείλουν κόσμο στη Γερμανία και ανά τη Μεσόγειο για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα.

Το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ναζί κατακτητές έσπευσε να δημοσιεύσοει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος».

Η αντίδραση των δοκιμαζόμενων Ελλήνων υπήρξε ακαριαία. Την επόμενη μέρα χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας για να βροντοφωνάξουν «Κάτω η επιστράτευση» και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Με πρωτοφανείς για την κατεχόμενη Ευρώπη διαδηλώσεις και αντιδράσεις, οι ξένοι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τον νόμο.

Μετά από 70 χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται με τους οικονομικούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική αντίσταση στους οικονομικούς κατακτητές.

Μόνο που σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που δεν διδάχθηκαν από την ιστορία και αναρωτιούνται «τι θα κάνουμε χωρίς πολιτική επιστράτευση ;»

Την απάντηση την δίνει η ίδια η ιστορία.

Από το 1974 που είναι σε ισχύ ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση , αυτός εφαρμόστηκε 11 φορές (οι περισσότερες με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ).

1979 Τραπεζικοί υπάλληλοι
1983 Οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων
1986 Χειριστές και ιπτάμενοι μηχανικοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας
1994 Οδηγοί λεωφορείων ΟΑΣΑ
2002 Ναυτεργάτες
2006 Ναυτεργάτες
2010 Ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων
2011 Υπάλληλοι καθαριότητας Ο.Τ.Α
2013 Εργαζόμενοι στο Μετρό
2013 Ναυτεργάτες
2013 Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

Και όμως η Ελλάδα έφτασε στην οικονομική καταστροφή και στα μνημόνια.

Ναπ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook