Στη δραματική αύξηση που καταγράφεται στη χρήση της θανατηφόρας, αλλά εξαιρετικά φτηνής, ουσίας «σίσα» από τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ο Guardian σε δημοσίευμά του, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ το οποίο μετέδωσε το διαδικτυακό κανάλι Vice.com.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «σίσα» θεωρείται το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Αθήνα, αφού μπορεί κανείς να το αγοράσει με 1 ή 2 ευρώ. Γι' αυτό και πολλοί το έχουν ονομάσει «κοκαΐνη των φτωχών» και «το ναρκωτικό της λιτότητας».

«Σίσα» έχει ονομαστεί στην Ελλάδα μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ισχυρού διεγερτικού ναρκωτικού, που παρασκευάζεται με τη χρήση χλωρίνης και άλλων χημικών.

«Σε καίει μέσα σου, σε εξοργίζει και σε οδηγεί στην τρέλα» λέει στον Guardian η Μαρία, η οποία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο Κωνσταντίνος τονίζει ότι δεν ζει χωρίς αυτό πια, «αν και είδα», όπως λέει, «πολλούς να πρήζονται, να βγάζουν εξανθήματα και να οδηγούνται στο νοσοκομείο από τη χρήση του». «Είναι Killer (δολοφόνος) αλλά κάνει και εσένα να θέλεις να σκοτώσεις» προσθέτει ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος επισημαίνει στην εφημερίδα ότι το «σίσα» συμβολίζει τον κατήφορο στον οποίο οδήγησε την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ανεργία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας», η απάντηση των εμπόρων στους χρήστες που δεν έχουν πλέον χρήματα για αγοράσουν μία δόση κοκαΐνης ή ηρωίνης.

Οι χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο αυτοκαταστροφικοί εξαιτίας της κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα που συνδέει το γεγονός με το τεράστιο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ελλήνων που αγγίζει το 64%.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα με αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ναρκομανών και των αστέγων από τα στέκια τους. «Τέτοιες πράξεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το κρύβουν κάτω από το χαλί» σχολιάζει ο κ. Πουλόπουλος.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, αλλά από το 2009 -οπότε ξέσπασε η κρίση- έχει χάσει 70 από τα 500 άτομα προσωπικό που απασχολούσε και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.


in.gr/Newsroom ΔΟΛ