Όπως τονίζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιώργος Τελώνης, κλασικοί εαρινοί προορισμοί, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχε μεγάλη συσσώρευση, ενώ η Κρήτη εμφανίζεται σταθερή στις προτιμήσεις των μαθητών.

Υπάρχει δε τα τελευταία χρόνια, «διασπορά των σχολικών εκδρομών στον ελληνικό χώρο», αναφέρει ο κ. Τελώνης.

Ο εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου Manesis, Σπύρος Βλάχος, δηλώνει ότι «πέρα από τις κλασσικές σχολικές εκδρομές, διοργανώνονται πλέον και αρκετά περιβαλλοντικά προγράμματα με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στις Περιφέρειες τον Νοέμβριο κάθε έτους.

Αυτή η νέα τάση «διευρύνει» την πίτα και στρέφει τους εκδρομείς, είτε προς την εγχώρια αγορά -Θεσσαλονίκη, Χανιά, Σαντορίνη-, είτε προς φτηνούς προορισμούς του εξωτερικού, όπως η Πράγα και η Ιταλία».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Δεκεμβρίου και δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν μία στις δύο (48%) πολυήμερες εκδρομές (5ήμερες και 7ήμερες) πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
Μόνο το 52% των μαθητών επιλέγει να μείνει στην Ελλάδα, με δημοφιλέστερους προορισμούς τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα. Τις αντίστοιχες πρώτες θέσεις για προορισμούς εξωτερικού καταλαμβάνουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Τσεχία.

Η εικόνα διαφοροποιείται στις πολυήμερες εκδρομές συνδυαστικά για όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου σε ποσοστό 76% επιλέγονται προορισμοί εσωτερικού, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και τα Χανιά. Μόνο το 24% προτιμά προορισμούς εξωτερικού, με την Ισπανία και την Ιταλία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.

Αναλυτικότερα, ως δημοφιλέστεροι προορισμοί των μαθητών για πολυήμερες εκδρομές αναδεικνύονται η Θεσσαλονίκη ( 23%), η Ιταλία (17%), η Ισπανία (14%), η Τσεχία και η Ρόδος (9%).

Ακολουθούν το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Γαλλία και τα Ιωάννινα. Για ολιγοήμερες εκδρομές, τις περισσότερες προτιμήσεις συγκεντρώνουν η Θεσσαλονίκη (17%), η Αθήνα (15%) και τα Χανιά (9%). Ακολουθούν η Ιταλία, τα Ιωάννινα, η Ισπανία και ο Βόλος.

Οι μετακινήσεις των μαθητών γίνεται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με λεωφορείο, ενώ ως μέσο μεταφοράς ακολουθούν το αεροπλάνο, κυρίως για χώρες του εξωτερικού, το πλοίο αλλά και το τρένο. Για το 2010 μετακινήθηκαν 131.623 μαθητές με λεωφορείο, 27.935 μαθητές με αεροπλάνο, 27.721 μαθητές με πλοίο και 6.159 μαθητές με τρένο.

Οι τιμές των σχολικών εκδρομών στην Ελλάδα κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ και στο εξωτερικό μεταξύ 350 – 550 ευρώ. Πρόχειροι υπολογισμοί, από στοιχεία της αγοράς, ανεβάζουν περίπου στα 700 τον αριθμό των σχολείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές κάθε χρόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 2.000 ταξιδιωτικά πακέτα (3ήμερες, 5ήμερες και 7ήμερες εκδρομές).

Μ’ ένα μέσο κόστος για ελληνικούς προορισμούς στα 300 ευρώ και για το εξωτερικό στα 450 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των προορισμών, ο συνολικός τζίρος των σχολικών εκδρομών, ανά έτος, κυμαίνεται μεταξύ των 30 – 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Με δεδομένη τη δύσκολη εικόνα στην αγορά, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης του όγκου του τουριστικού προϊόντος, η πολιτική ηγεσία της χώρας με νέα πρωτοβουλία προσπαθεί να δώσει ώθηση στον εγχώριο τουρισμό. Με το σύνθημα «Φέτος πάμε Ελλάδα. Μένουμε Ελλάδα», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτρέπει για φέτος τους μαθητές να επισκέπτονται τόπους και περιοχές της χώρας, αντί να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για τις τριήμερες και πενθήμερες εκδρομές τους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Νικόλας Κανελλόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από την πλευρά του ΕΟΤ προσπαθούμε οι σχολικές εκδρομές να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες και να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας.

Πέραν αυτού, ειδικά τη φετινή χρονιά που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καλούμε τους οργανωτές των εκδρομών να προτιμήσουν προορισμούς στην Ελλάδα. Η χώρα μας, πανέμορφη και πολυποίκιλη μπορεί να χαρίσει στιγμές μοναδικές, γεμάτες πολιτισμό, ιστορία και χαλάρωση».

Στο μεταξύ, ο κ. Τελώνης τονίζει τη σημασία της προσέλκυσης τουρισμού από το εξωτερικό μέσω σχολικών εκδρομών. Προτείνει τη συστηματική προσέγγιση των σχολείων για την επιλογή της χώρας μας, με πρώτη προτεραιότητα τα κλασικά λύκεια και την αξιοποίηση των κοινών πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με χώρες όπως η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

«Πρέπει να υπάρξει στοχευμένη προώθηση και προβολή των δυνατοτήτων της Ελλάδας σαν προορισμός για σχολικό τουρισμό από χώρες του εξωτερικού και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει και προσθέτει «Ειδικά για τους ξένους μαθητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, συνήθως ξανάρχονται σε μεγαλύτερη ηλικία με τις οικογένειες τους.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του σχολικού τουρισμού, ο οποίος τονώνει την οικονομία σε off season περίοδο και πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την προβολή του».

cna.gr -ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook