Επισφάλειες ύψους πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε Cosmote και ΟΤΕ έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες απλήρωτοι λογαριασμοί, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 35.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας εγκαταλείπουν κάθε μήνα το δίκτυο του Ομίλου. Ειδικότερα, στην Cosmote το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό του 2009 που ήταν στα 17 εκατομμύρια.

Η πρόβλεψη μάλιστα για το τέλος της χρονιάς είναι ότι τα «φέσια» ίσως πλησιάσουν και τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από τις 35.000 συνδρομητές που εγκαταλείπουν τον ΟΤΕ, μόνο τα δύο τρίτα επιλέγουν εναλλακτικούς παρόχους, ενώ περίπου 11.000 από αυτούς διακόπτουν εντελώς τη σύνδεσή τους και επιλέγουν την κινητή τηλεφωνία και κυρίως την καρτοκινητή.

Την κακή εικόνα της αγοράς συνθέτει και το γεγονός ότι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στρέφονται πλέον στην καρτοκινητή και όχι στις συνδέσεις συμβολαίου που έχουν σταθερό πάγιο κάθε μήνα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδά τους για τηλεφωνικές κλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό καρτοκινητών συνδέσεων και συνδέσεων συμβολαίου στην Cosmote έχει διαμορφωθεί σε αναλογία 70%- 30% με εμφανή την ροή πελατών προς την καρτοκινητή.

Η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του και προβληματίζεται έντονα για την «αιμορραγία» στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ στο τέλος του 2010 είχε 3.856.794 ενεργές συνδέσεις, ενώ τα έσοδά του από τη σταθερή τηλεφωνία ήταν 1,185 δισ. ευρώ (εσωτερικού και διεθνή). Για την Cosmote οι συνδέσεις στο τέλος του 2010 έφταναν τα 8 εκατ. (συμβολαίου και καρτοκινητής τηλεφωνίας) ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ.

Ρύθμιση

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» πλήρως το επενδυτικό του σχέδιο για την ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών οπτικών ινών VDSL για την περίοδο 2011-2012 που ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ εξετάζει ο ΟΤΕ μετά την απόφαση της ΕΕΤΤ να του απαγορεύσει τη διάθεση των σχετικών στη λιανική μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η διοίκηση του Οργανισμού προειδοποιεί ότι αυτή τη φορά δεν θα ηγηθεί στις επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε πιο γρήγορο ίντερνετ, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν το δρόμο οι εναλλακτικοί και ο ίδιος να νοικιάσει υποδομές, μέσω χονδρικής.

«Καμία εταιρεία δεν μπορεί να επενδύσει σε ένα ρευστό περιβάλλον. Ζητάμε τρία πράγματα: ξεκάθαρους όρους ρύθμισης, κοστολογικό μοντέλο, βασισμένο στα σημερινά δεδομένα της αγοράς και ex post ρύθμιση του VDSL» υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε ήπιο κλίμα διεξάγεται ο διάλογος της διοίκησης με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αφήνοντας περιθώρια για τελική συμφωνία των δύο πλευρών. Στο ίδιο πλαίσιο ήδη 310 εργαζόμενοι από τον όμιλο (ΟΤΕ, Cosmote, Γερμανός) έχουν αποχωρήσει με τα κίνητρα που έδωσε η διοίκηση, με τον ΟΤΕ να υπολογίζει εξοικονόμηση πάνω από 32 εκατ. ευρώ. Ωστόσο 24 εργαζόμενοι της Cosmote δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στοχευμένης αποχώρησης με αυξημένα κίνητρα.

Παράταση τριών εβδομάδων στην Telekom Austria

Νέα παράταση τριών εβδομάδων έδωσε η σερβική κυβέρνηση στην Telekom Austria προκειμένου να βελτιώσει την προσφορά της για την Telekom Sbtija.

H νέα προθεσμία λήγει στις 3 Μαΐου, ενώ η σερβική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει με την αυστριακή εταιρεία αν η προσφορά υπερβεί τα 959 εκατ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ που ζητούσε). Οσον αφορά στη Ρουμανία όπου η κυβέρνηση έχει προτείνει στον ΟΤΕ να καταθέσει προσφορά για το υπόλοιπο 46% της Rom Telekom o κ. Τσαμάζ τόνισε ότι «σαφώς και θα ήθελαν να αποκτήσουν το υπόλοιπο ποσοστό και να τη συγχωνεύσουν με την cosmote Romania.

Ωστόσο χαρακτήρισε πολύ υψηλό το ποσό του 1 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά η ρουμανική κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό οι δύο πλευρές συζητούν εναλλακτικές λύσεις.

ΟΤΕGLOBE

Από ελληνικό δίκτυο θα περνά πλέον το 1/3 της κίνησης Internet στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες η ΟΤΕGlobe, θυγατρική του ΟΤΕ με τον βασικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο της γειτονικής χώρας, Turk Telekom.

Η συμφωνία έχει τεράστια οφέλη για τον ελληνικό όμιλο, με δεδομένο ότι η κίνηση Internet στη γειτονική χώρα διπλασιάζεται σε ετήσια βάση.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook