Ειδικός απεσταλμένος της FRONTEX, της ευρωπαϊκής δύναμης που έχει συσταθεί για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη και σειράς συναντήσεων που έχει με τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές του νησιού για ζητήματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης, βρέθηκε την Δευτέρα το πρωί και στο Ρέθυμνο. Συνοδευόμενος από αξιωματικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τον λιμενάρχη Ρεθύμνου Φραγκίσκο Δασκαλάκη, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή, ταξίαρχο Μανώλη Παραδουλάκη, από τον οποίο ζήτησε την συνεργασία των αστυνομικών αρχών του νομού για την επίτευξη του κοινού σκοπού, όπως είπε, δηλαδή την αντιμετώπιση περιστατικών λαθρομετανάστευσης που τυχόν εμφανιστούν στον θαλάσσιο χώρο που περικλείει τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Παράλληλα, ο Δανός αξιωματούχος της FRONTEX, ενημέρωσε τον αστυνομικό διευθυντή για το σχέδιο «Ποσειδών» που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας με αφορμή τις πολεμικές συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική που υποχρεώνουν εκατοντάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, Λιβύη αλλά και Τυνησία και να κατευθυνθούν σε χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε ο αξιωματούχος και για τον ρόλο της παρουσίας ευρωπαϊκής δύναμης στην θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Υπό τον φόβο εισροής μεταναστών στην Κρήτη που είναι το πιο κοντινό σημείο με τις εμπόλεμες ζώνες, η FRONTEX έχει αποστείλει σκάφος τύπου ανοικτής θαλάσσης, Ρουμανικό, με 50μελές πλήρωμα και περιπολεί σε όλο το Λιβυκό πέλαγος.

Το σκάφος από τις 25 Μαρτίου βρίσκεται στην Κρήτη, έχει έδρα την Αγία Γαλήνη όπου και ελλιμενίζει ενώ φαίνεται ότι θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.

Ο αξιωματούχος της FRONTEX ζήτησε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές να είναι σε ετοιμότητα ώστε να γίνει σωστή διαχείριση περιστατικού εντοπισμού μεταναστών στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής του νομού ενώ ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει πρόσφορος χώρος υποδοχής και φιλοξενίας τους σε μια τέτοια περίπτωση. Η Αστυνομική Διεύθυνση πάντως, αναζητεί και βολιδοσκοπεί προληπτικά χώρους που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα ξενοδοχεία που συνήθως διατίθενται γι’ αυτό τον σκοπό είναι απίθανο να προσφερθούν μέσα στο καλοκαίρι λόγω της τουριστικής σεζόν.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών δεν έχει λυθεί πολιτικά για το σύνολο της Κρήτης. Από το παρελθόν είναι γνωστό πως κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη να φιλοξενηθούν ομαδικά, για κάποιο διάστημα, «παράνομοι» μετανάστες σε κάποιον από τους νομούς, αντιμετωπίζεται σοβαρό πρόβλημα. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας δεν έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους φορείς του νησιού.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook